Även om du är stressad på jobbet behöver du vabba med ditt sjuka barn. En riktlinje att följa är om barnet inte orkar leka hemma, så orkar det heller inte leka på förskolan.
Även om du är stressad på jobbet behöver du vabba med ditt sjuka barn. En riktlinje att följa är om barnet inte orkar leka hemma, så orkar det heller inte leka på förskolan.

Stressen över att ”alltid vara hemma och vabba” har slagit flera svenska småbarnsföräldrar. Att vara hemma ofta är dock ingenting som är onormalt under ett par år när man har små barn, förklarar Svante Norgren, barnläkare och chef på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

”Nu är det dags igen” och ”Jag är alltid hemma och vabbar” – två vanliga meningar från småbarnsföräldrar under förkylningssäsongen. Att stressa över hur mycket tid det läggs på att vara hemma med sjuka barn gör att det ibland kan lämnas på dagis lite för tidigt. Men stressa inte över VAB-perioden. Det är normalt under småbarnsåren, menar Svante Norgren, barnläkare och chef på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

– Ett barn under 3 år kan få upp till tio förkylningar under en säsong, säger han.

►LÄS MER: Vabruari är här! Så fungerar vabbande – egentligen

Oftast så ser föräldrar på barnet om det är läge att stanna hemma för vård av barn. Men för den osäkra så finns en bra riktlinje, enligt Svante.

– Är barnet för trött för att leka hemma så kommer det också vara för trött för att orka på förskolan.

Han förklarar också att det finns två skäl till att stanna hemma för vård av barn: Om barnet är smittsamt för andra på förskolan eller om barnet mår dåligt.

– Det kan vara ansträngande att vara på dagis, framförallt om barnet är trött. Sedan behöver man också ibland stanna hemma för att stoppa smittspridning bland andra barn.

►LÄS MER: Här vabbar man mest och minst

Att vara hemma för vård av barn, att vabba, görs möjligt av Försäkringskassan i Sverige. I upp till 120 dagar per år kan föräldrar få tillfällig ersättning, föräldrapenning, för att vara hemma med sjuka barn. Och det är inte ovanligt att småbarnsföräldrar blir hemma flera omgångar under en förkylningssäsong. Samma sak gäller däremot inte för äldre barn, förklarar Svante.

– Det är en myt att barn blir sjuka oftare än vuxna. Framförallt är det små barn, upp till 3 års ålder, som kan vara förkylda flera gånger om året. De yngsta barnen har inte exponerats för alla virus tidigare och måste därför bygga upp sitt försvar. Dessutom är det svårt att förhindra smittspridningen bland yngre barn eftersom de kladdra mer på varandra, säger han.

►LÄS MER: S-ministern: Dags att kvotera vabbandet

Den värsta tiden i förkylningssäsongen är förhoppningsvis slut om några veckor, men årets förkylningar och vabbande har varit i det värre laget, berättar Svante. 

Däremot så behöver inte all förkylning leda till sjukdom, och man behöver inte vara hemma för att ett barn har hosta eller snuva.

– Att barnet hostar eller är snorig är i sig ingen anledning att stanna hemma. Man ser ofta på barnen om de kommer orka med att gå till förskolan.

 

Karolinska universitetssjukhuset
Svante Norgren,  barnläkare och chef på Astrid Lindgrens barnsjukhus. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset