Sanna Johansson, 21, och Hanna Wickholm, 22. ”Det känns spontant inte så säkert och med alla moment blir det för komplicerat”, säger Sanna.
Sanna Johansson, 21, och Hanna Wickholm, 22. ”Det känns spontant inte så säkert och med alla moment blir det för komplicerat”, säger Sanna.

Intresset för de så kallade p-apparna växer. Men både läkare och barnmorskor avråder framför allt unga tjejer att förlita sig på apparna som preventivmedel.

– För unga högfertila med stark önskan om att undvika graviditet är det inte något lämpligt alternativ, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor och överläkare vid Karolinska institutet som forskar om bland annat preventivmedel och aborter.

På bloggar och i sociala medier marknadsförs just nu så kallade p-appar ("preventivmedelsappar"), som ett hormonfritt alternativ till traditionella preventivmedel som p-piller.

Många moment

Kvinnan mäter sin kroppstemperatur på morgonen och lägger in värdet, tillsammans med bland annat information om mens, i appen som därefter räknar ut vilka dagar som hon kan bli gravid och därmed bör undvika oskyddat sex.

Men större kliniska studier saknas och p-apparnas effektivitet ifrågasätts av både läkare och barnmorskor.

– Det är så många moment. Man ska mäta sin kroppstemperatur varje morgon, helst komplettera med ägglossningsstickor — som inte är gratis, och dessutom helt avstå från samlag eller vara noggrann med att använda kondom under de dagar då man är i riskzonen. Jag tror att det är väldigt svårt att följa detta till punkt och pricka, säger Ingela Lindh, barnmorska och professor vid Sahlgrenska akademin.

En av apparna på marknaden är svensk och har enligt grundaren Elina Berglund ökat från 1 000 till över 30 000 användare på drygt ett år. En studie vid KI visar att appen med hög precision prickar in kvinnans faktiska ägglossning.

– Vi ger inte en grön, säker dag förrän vi till 99,9 procents säkerhet vet att kvinnan inte är fertil. Våra gröna dagar är därmed säkrare än p-piller, säger Elina Berglund, som också är doktor i partikelfysik.

Nackdelen är att användarna inte alltid använder skydd på de röda, fertila dagarna — och då har graviditeter också inträffat, uppger hon.

– Tyvärr händer det att de inte skyddar sig på röda dagar och då kan det såklart hända att de blir gravida, säger Elina Berglund.

Däremot har appen ännu inte, på nästan en miljon insamlade dagar, haft någon graviditet på en grön dag.

Inget skydd

Barnmorskan Kathrine Peiper vid Skånes universitetssjukhus påpekar att p-apparna snarare är en preventivmetod än ett preventivmedel.

– Vi är inte på något sätt emot att man använder det. Men man ska vara medveten om att det inte finns något som skyddar mot befruktning, säger hon.

Hon framhåller att det i dag finns många väl beprövade och säkra preventivmedel, även hormonfria.

– Att använda ett så här osäkert preventivmedel och sedan behöva gå igenom en eventuell abort — det känns jätteonödigt, säger Kathrine Peiper.

Hanna Wickholm, 22, har funderat på att börja använda en p-app.

– Det är flera kompisar som fått jobbiga biverkningar av vanliga preventivmedel, och jag är öppen för att testa. Fast jag skulle nog vara lite rädd att jag själv skulle göra något fel när jag mäter eller matar in, säger hon.

Kompisen Sanna Johansson, 21, är skeptisk.

– För mig skulle det inte funka. Det känns spontant inte så säkert och med alla moment blir det för komplicerat.  

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset