Norska barnmorskor varnar för att ”kroppshetsen har nått livmodern”. En av orsakerna till smalhetsen bland gravida är att kvinnorna vill föda små barn, rapporterar Aftenposten.

Gravida brukar rekommenderas att äta sunt och fortsätta motionera medan de väntar barn – men i Norge varnar barnmorskor för att det hälsosamma idealet har gått ett steg för långt. Det rapporterar Aftenposten.

Norska kvinnor tränar hårt och äter kalorisnålt för att gå upp så lite som möjligt i vikt under graviditeten. Och efter förlossningen försöker de bli av med sina ”gravidkilon” ohälsosamt snabbt.

Enligt barnmorskor är en av anledningarna att kvinnorna ”vill ha ett litet, nätt och lätt barn”.

– Bantning och kroppshetsen har nått livmodern. I vissa kretsar är det status att föda barn som väger mindre än tre kilo, säger läkaren Kari Løvendahl Mogstad och ordföranden i norska Jordmorforbundet, Hanne Schjelderup-Eriksen, till Aftenposten.

LÄS ÄVEN: ► En av tio kan ha ätstörning under graviditeten

Den genomsnittliga vikten för ett nyfött barn är 3 500 gram, och om barnet väger mer än 4 500 gram räknas det som stort. Men trenden – som  märks både bland gravida som besöker barnavårdscentralerna, och på bloggar och sociala medier – är alltså att föda barn som väger mindre än 3 000 gram.

– Barnen har blivit objekt och en statussymbol för många, där ett vackert och perfekt barn passar bra in i den bild man vill förmedla av sig själv. Men barn är inte en chihuahua, säger Kari Løvendahl Mogstad till Aftenposten.

Läkarna och barnmorskorna tror inte att de blivande mödrarna förstår vilka risker de utsätter sina barn för, både på kort och lång sikt. Barn som föds med en vikt under det normala riskerar att drabbas av näringsbrist, och kvinnor som är väldigt smala har ofta problem med amningen.

De undernärda barnen riskerar även att få till exempel adhd och koncentrations- och minnessvårigheter, och de löper en ökad risk att drabbas av högt blodtryck och typ 2-diabetes i vuxen ålder.

LÄS ÄVEN: ► Kända kvinnor får mammor att plastikoperera sig

Metro har talat med flera barnmorskor i Sverige, men ingen av dem säger sig märka av någon ”smalhets” bland gravida svenskor.

– Det finns säkert hos vissa kvinnor, men vi har märkt av det i någon större utsträckning, säger Catharina Zätterström, legitimerad barnmorska som arbetar med mödrahälsovård och sitter i Svenska Barnmorskeförbundets styrelse. 


Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset