Viss oro inför skolstart är helt naturligt. Men om ditt barn är väldigt ängsligt och vägrar gå kan det krävas åtgärder. Barnpsykologerna Per Höglund och Ingrid Gråberg vet hur du som förälder ska hantera situationen.

Barnpsykologerna Per Höglund och Ingrid Gråberg ger sina bästa tips inför skolstarten.

Att ditt barn inte vill gå till skolan kan visa sig på olika sätt. Genom att det är svårt att få iväg barnet, att barnet säger sig ha ont i magen och huvudet eller att det ringer hem flera gånger under en skoldag. Psykologerna Per Höglund vid Umeå universitet och Ingrid Gråberg på Psykologkompetens har flera års erfarenhet av barn- och ungdomspsykiatri och delar här med sig av sina bästa tips. 

– Magont ska tas på allvar och är det återkommande ska man uppsöka läkare för att utreda att det inte är något somatiskt, säger Ingrid Gråberg.

Men om barnets vägran inte beror på faktiskt magont eller huvudvärk kan det hända att barnet är deprimerat, utsatt för mobbning, är skoltrött eller ängsligt.

– Fråga rakt ut hur det är i skolan och hör med skolan om hur de upplever att barnet har det, säger Ingrid Gråberg.

– Det är viktigt att initiera en kontakt med skolan och göra upp en plan så att ni har samma idéer om vad som är hjälpsamt för barnet, säger Per Höglund.

Du ska också undvika att förstärka barnets negativa upplevelse.

– Säg inte att du också tyckte att det var skittråkigt i skolan och att lärarna var jobbiga, säger Ingrid Gråberg.

► LÄS MER: 9 tips på hur du får ditt matvägrande barn att äta

– Säg att du förstår att barnet är jätteledsen men att det trots oron är de här som gäller, säger Per Höglund och fortsätter:

– Peka inte med hela handen för då kommer barnet känna sig ledset och ensamt men låt inte heller känslorna styra helt för då kommer det inte ske någon förändring.

Att låta barnet ringa hem flera gånger under en skoldag kan skapa en ond cirkel. Samtalet lugnar för stunden men gör att barnet vill ringa så fort det känner oro.

– Prata med en vuxen på plats som kan hjälpa barnet att stå ut med oron, säger Per Höglund.

Ta också bort barnets möjlighet att ringa hem genom att överlämna barnets telefon till en lärare. Låt barnet ringa hem kanske två gånger om dagen inte tolv.

– Barn behöver också lära sig att allting inte kan vara jätteroligt. I dag har många barn brist på frustrationstolerans, vilket åtminstone till viss del beror på att det alltid finns underhållning att tillgå via skärmar av olika slag, underhållning där de får omedelbar respons, säger Ingrid Gråberg.

► LÄS MER: Experterna reder ut: Så sparar du bäst åt dina barn

Enligt henne lär du barnet att ha tråkigt genom att inte komma till undsättning så fort barnet gnäller. Genom att stå ut med lite gnäll lär du barnet att man inte får allt man vill på en gång. Sömn och vardagsrutiner är också viktigt.

– Efter ett långt sommarlov behöver man rätta till dygnsrytmen åtminstone en vecka innan skolstart, säger Ingrid Gråberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa