En barnvagn med ett barn i fastnade i tunnelbanedörrarna vid stationen Masmo, varpå tåget åkte iväg med barnvagnen.
En barnvagn med ett barn i fastnade i tunnelbanedörrarna vid stationen Masmo, varpå tåget åkte iväg med barnvagnen.

Mamman såg sitt barn i barnvagnen fastna i tunnelbanedörren och åka iväg. Men tack vare en privatpersons agerande räddades barnet innan vagnen slets isär. "MTR har kört tunnelbanan i tio år och det här är den allvarligaste händelsen vi har haft", säger Fredrik Bouvin till SVT.

Händelsen utspelade sig under en aprilmorgon.

Vid tunnelbanestationen Masmo söder om Stockholm fastnade en barnvagn när tågets dörrar slog igen. På perrongen stod mamman och såg sitt barn åka iväg, sittandes i den del av barnvagnen som befann sig inne i tåget.

– Tåget startade med barnvagnen klämd mellan dörrarna och körde iväg från plattformen. När det kom till grinden vid slutet av plattformen slogs bakre änden av barnvagnen i och slogs sönder, medan barnet inne i vagnen åkte inåt i tåget, säger Fredrik Bouvin, säkerhetschef på MTR, till SVT.

LÄS MER: Expert: Tänk på det här när du köper barnvagn

”Väldigt tacksamma att ingen blev skadad”

Turligt nog uppfattades situationen av resenärer på tåget, som hann ta hand om barnet innan barnvagnen slogs sönder.

Enligt SVT har MTR kunnat konstatera att det inte var något tekniskt fel på tåget, som är av den äldre modellen.

LÄS MER: Här är de vanligaste klagomålen i SL-trafiken

– Det här är en oerhört allvarlig händelse och vi är väldigt tacksamma att ingen blev skadad. MTR har kört tunnelbanan i tio år och det här är den allvarligaste händelsen vi har haft och vi har vidtagit åtgärder, säger Fredrik Bouvin till SVT.

”Finns ett sätt att ta över manuellt”

MTR:s utredning går nu vidare för att se hur tåget kunde köra iväg, trots att dörrarna inte var stängda. Fredrik Bouvin berättar för SVT att det normalt sett inte ska gå att starta tåget med öppna dörrar om alla rutiner har följts, men att det finns undantag.

– Har man följt alla procedurer ska man inte kunna starta med en barnvagn klämd i dörrarna. Det finns ett sätt man kan ta över manuellt, men det är för nödsituationer, som om man måste utrymma i en tunnel exempelvis, säger han.

LÄS MER: Lokföraren Kim har kört på tre personer

Tågets förare har nu tagits ur tjänst och mår enligt Fredrik Bouvin mycket dåligt efter händelsen.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset