Chicago Cubs firar sin första World Series-titel på 108 år.
Chicago Cubs firar sin första World Series-titel på 108 år.

Det handlade om en get, en förbannelse och en 108-årig väntan på den amerikanska basebolltiteln.Nu är förbannelsen bruten, den ständiga förloraren Chicago Cubs vände och vann World Series.

Chicago Cubs vann den sjunde och avgörande finalmatchen mot Cleveland Indians med 8–7. Det blev en oerhört dramatisk match som Chicago ledde med 3–1, en ledning som Cleveland hämtade in i den åttonde omgången till 6–6. Då fick matchen brytas tillfälligt – på grund av kraftigt regn. Efter avbrottet kunde Cubs avgöra – men först i en extraomgång.

Chicagos Ben Zobrist och Miguel Montero blev de stora hjältarna genom att ordna ledningen till 8–6. Cleveland svarade med en poäng inslagen av Rajai Davis, men Chicago höll undan.

– Det var som en tungviktsmatch i boxning. Bara slag efter slag, alla gav precis allt. Jag kan knappt förstå att vi står här till slut, efter 108 år, och håller i pokalen, säger Zobrist till MLB:s webbplats.

Billy och hans get

Zobrist, som spelar på en outfielder-position, valdes till finalseriens mest värdefulle spelare. Han, som är född i en förort till Chicago, är ny för säsongen i Chicago och har inte väntat lika länge som Cubs-supportrarna på att ta en titel. Zobrist vann World Series i fjol med Kansas City.

Nerverna var på helspänn på Clevelands hemmaarena där den helt avgörande finalmatchen spelades. Båda lagen hade väntat länge på en titel. För Cleveland fanns möjligheten att vinna World Series för första gången sedan 1948, men väntan för Chicago har varit ännu längre – 108 år.

Chicago Cubs förlorarstämpel har blivit en amerikansk sportmyt. Den handlar om Billy Sianis som svor en förbannelse över Cubs efter att han och hans get blivit utkastade från den fjärde World Series-matchen 1945, då Cubs förlorade mot Detroit.

Vände finalserien

Om det var något år som det folkkära laget från USA:s tredje största stad skulle bryta förbannelsen så var det i år. Chicago Cubs har varit bästa laget under hela säsongen i år och höll för trycket när det gällde som mest.

Detta trots att Cleveland tog en ledning med 3–1 i matcher i finalserien. Men sedan dess har Chicago vunnit tre matcher i följd.

– Det är otroligt, jag kan knappt sätta ord på det. Det här laget har kämpat hela året, trott att vi varit det bästa laget men haft våra bakslag som vi fått kämpa oss igenom. Det är ett fantastiskt lag att få vara en del av, säger Zobrist.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset