Efter tio månader fick Basil uppehållstillstånd och började studera SFI.
Efter tio månader fick Basil uppehållstillstånd och började studera SFI.

För knappt 1,5 år sedan kom Basil Almohamad till Sverige från Syrien. Efter att han fått sitt uppehållstillstånd klarade han SFI på två månader och arbetar nu som studiehandledare i Falkenberg. – Om man vill och är motiverad kan man göra allt, säger Basil.

För ett år och tre månader sedan anlände idag 26-åriga Basil Almohamad till Sverige efter att ha flytt Syrien. Först kommer han till Växjö, sedan Varberg och till sist hamnar han i Halmstad där han nu bor.

– Först var det svårt att hitta ett nytt liv, men sedan gjorde jag praktik på en pizzeria där jag jobbade i kassan. Där fick jag min första kontakt med svenskan, säger Basil till Metro.

► LÄS MER: På ett år lärde sig Joana, 22, svenska – genom att prata med folk på bussen
 

Efter tio månader fick Basil uppehållstillstånd och började läsa SFI. Han blev klar på två månader.

– Det är tack vare att jag hade en så bra lärare i min SFI-lärare Aida. Hon är från Bosnien, och stöttade mig alltid och sa att jag skulle klara allt bra.

Basil blev kontaktad av Falkenberg kommun och jobbar nu där som tolk och studiehandledare. 

– Det är roligt att jobba med barn som kommer nya till Sverige. De har ingen aning om hur Sverige fungerar. Då är det viktigt att jag förklarar saker för dem och ser till att de också lär känna barn som är födda i Sverige.

Enligt Basil har många i Syrien en annan syn på homosexualitet än den som är dominerande i Sverige. Då förklarar Basil att homosexuella är som vilka människor som helst.

Nu drömmer Basil om att jobba med äldre. 

– Jag respekterar äldre väldigt mycket eftersom de byggt den demokratin och frihten vi har, säger han.

Basil klarade SFI på två månader, och säger till Metro att han uppmanar alla sina kompisar att studera så att de kan betala skatt och bidra.

– Om man är motiverad kan man göra allt. Sitter man bara och väntar skapar det en negativ bild av flyktingar, säger han.

► LÄS MER: Nej, SFI-bonusen kommer inte att höjas – den finns inte​

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset