Blommor och levande ljus i novembermörkret utanför Bataclan-teatern i Paris på lördagskvällen.
Blommor och levande ljus i novembermörkret utanför Bataclan-teatern i Paris på lördagskvällen.

Frankrike minns och oroas, men viker sig inte efter terrordåden i Paris.Ett år efter den blodiga attacken hedras offren med en Sting-konsert på Bataclan. Men Eagles of Death Metal, som spelade när terrordådet ägde rum, var inte välkomna.

Strax efter klockan 21 på lördagskvällen steg Gordon Sumner – mer känd som Sting – ut på scenen i den terrordrabbade konsertlokalen i centrala Paris.

Via Twitter förmedlades snabbt hans första budskap: en tyst minut – och orden:

– Vi glömmer dem inte.

Åskådarna utgjordes till stor del av inbjudna anhöriga till offren i attentaten den 13 november 2015, men också personer som själva var med samt några "vanliga" gäster som lyckades köpa biljetter innan allt såldes slut på en halvtimme i tisdags.

Däremot fick personerna som stod på scen den 13 november i fjol inte ett lika varmt välkomnande som Sting. Två av medlemmarna i bandet Eagles of Death Metal nekades inträde till Bataclan.

– De kom in, jag kastade ut dem. Det finns saker som inte går att förlåta, säger Jules Frutos, en av konsertlokalens chefer, till AFP.

Det var tidigare i år som bandets sångare Jesse Hughes rörde upp känslor med ett kontroversiellt uttalande om att delar av personalen på Bataclan ska ha varit inblandade i terrordådet.

Vakar i regn

I duggregnet och novembermörkret utanför vakade en hel karavan med polisbilar och otaliga journalister och tv-team.

Vittnen på plats berättade återigen om sina mörka upplevelser från i fjol.

– Mina vänner var på Belle Équipe (en av de beskjutna restaurangerna). Det dröjde till långt in på morgonen därpå innan jag fick veta att de var okej, sade Georges, en medelålders herre i brun skinnjacka.

Åt den stora nya uppmärksamheten på lördagen bara log han och skakade på huvudet.

Som i krig

De direkt drabbade av fjolårsdåden lever ständigt med sina minnen.

– Den 13 november mötte jag djävulen, säger Bataclans säkerhetschef Noumouké Sidibé – sjukskriven sedan attentaten – till tidningen Libération.

– I dag går jag till en militärpsykolog, en sådan som behandlar soldater som kommit hem från fältet. Det är den enda som kan förstå vad det är jag berättar. Alla andra som jag har gått hos har bett mig prata om min barndom och det är bara bla bla bla, berättar Sidibé.

Lördagskvällens minneskonsert med Sting är den första sedan Bataclan genomgått en omfattande renovering efter terrordåden. Nästa vecka återupptas sedan den "ordinarie" konsertverksamheten i lokalen, med anor från 1860-talet.

Hedrar de döda

På söndagen – själva årsdagen av terrorn – hedras de dödade då president François Hollande och borgmästare Anne Hidalgo avtäcker minnesplaketter på brottsplatserna runt om i Paris.

Terrorn har förändrat Frankrike. 54 procent av de tillfrågade i en undersökning av institutet Viavoice ser i dag annorlunda på det franska samhället och 26 procent har bytt politiskt parti.

Samtidigt säger sig ändå 70 procent stå fast vid att Frankrike inte ska ändra på sina traditionella friheter och rättigheter till följd av terrorhotet.

Fluctuat nec mergitur, lyder Paris motto ända sedan medeltiden. Hon vacklar, men sjunker ej.

David Wolff Patrick/Universal/AP/TT
Sting spelar på Bataclan i Paris.
Wiktor Nummelin/TT
Poliser och journalister utanför kvällens Sting-konsert för terroroffren i Paris den 13 november i fjol, på terrordrabbade konsertlokalen Bataclan.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset