Hur länge kan du förvänta dig att en ny dator, kamera eller någon annan produkt med laddbart batteri ska fungera? Kanske bara ett halvår, enligt garantin.

Oftast håller dina elektroniska prylar ända tills du vill ha en ny modell. Har du otur slutar det uppladdningsbara batteriet fungera tidigare än så. 

Det är då butikerna kan påstå att batteriet är en förbrukningsvara med en garanti på mellan sex månader och ett år. 

Detta ska du inte acceptera. Har du en Iphone får du räkna med att det kostar runt 800 kronor för ett batteribyte. För en bärbar dator uppemot ett par tusenlappar eller mer.

– De flesta konsumenter känner inte till att man har ett lagstadgat skydd och kan reklamera i tre år enligt konsumentköplagen, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare vid KonsumentCentrum.

Därmed bör du ha laglig rätt till ett nytt batteri, om inget annat överenskommits vid köpet.

– Du har rätt att förvänta dig att batteriet ska ha en normal livslängd och inte vara sämre i förhållande till produkten i övrigt, påpekar Maria Wiezell.

Frågan har behandlats av Allmänna reklamationsnämnden vid ett par tillfällen. Då har kunderna fått rätt till nya batterier på grund av bristande information. Det ansågs inte heller självklart att den här sortens batterier ska betraktas som förbrukningsvara.

Vad anser då Elektronikbranschen vara en rimlig livslängd på batterier i mobiler, datorer, kameror, robotdammsugare, elcyklar och annat?

– Jag har inget bra svar på den frågan om vad som anses vara skäligt. Men det pågår en diskussion i mobilbranschen om att batteriet åtminstone ska hålla den tid som man anser vara en teknisk livslängd på en produkt, säger Klas Elm, vd för Elektronikbranschen.

Som nybliven elbilsägare är Klas Elm förstås angelägen om att detta resonemang även ska gälla bilar. Och ringar in hela problematiken med att säga:

– Hela bilens idé är ju att batteriet ska fungera.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset