Ett spädbarn kämpar för sitt liv och ett annat dog efter att de fått lustgas i stället för syrgas. (OBS! Bilden har inget samband med artikeln)
Ett spädbarn kämpar för sitt liv och ett annat dog efter att de fått lustgas i stället för syrgas. (OBS! Bilden har inget samband med artikeln)

Ett nyfött spädbarn avled i förra veckan och ytterligare ett litet barn kämpar för sitt liv efter att de fått lustgas i stället för syrgas, vid ett sjukhus i Sydney i Australien. Myndigheterna har nu inlett en utredning kring händelserna.

Den tragiska händelsen upptäcktes i förra veckan på sjukhuset Bankstown-Lidcombe i Sydney, skriver flera australiska medier, såsom  Daily Telegraph och Sydney Morning Herald. 

Läkarna hade ordinerat syrgas till de två spädbarnen, födda i juni och juli, direkt efter förlossningen.

LÄS MER: Två spädbarn lämnades i bil – räddades av sjukhuspersonal 

I torsdags avled bebisen som föddes i juli och i samband med det upptäckte barnläkarna att barnen fått lustgas efter förlossningen. 

De båda barnen togs om hand i samma behandlingsrum på neonatalavdelningen där det visat sig att utrustningen för syrgas felaktigt släppt ut lustgas, skriver Sydney Morning Herald. 

Spädbarnet som föddes i juni kämpar nu för sitt liv och dess tillstånd bedöms vara kritiskt. 

Delstaten New South Wales hälsodepartement har inlett en utredning och det har redan konstaterats att installationen med syrgas i ett av sjukhusets operationssalar har varit felaktig. Felet har rättats till, men operationssalen är stängd. Gasen har sålts av ett företag som säljer både syrgas och lustgas. 

LÄS MER: Gravid skickades hem vid platsbrist – barnet dog i magen 

I ett uttalande från delstatens hälsominister Jillian Skinner framgår det att syrgasenheten i det aktuella behandlingsrummet varit felaktigt installerad. Hon säger vidare att det är ett ”förkrossande misstag” och hon är ”djupt ledsen” med de drabbade familjerna. 

Enligt en undersökning ska inga andra spädbarn ha drabbats av felkopplingen. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa