Hemma hos föräldrarna till baby Mary i Liverpool hittades tomma ölburkar, droger och en spruta.
Hemma hos föräldrarna till baby Mary i Liverpool hittades tomma ölburkar, droger och en spruta.

När den lilla bebisen Mary dog hade hon spår av kokain, smärtstillande och antidepressiva läkemedel i blodet. Det visar nu en rapport från myndigheterna i Liverpool.

Den lilla flickan föddes in i ett hem med misshandel, alkoholmissbruk och utsatta barn, skriver tidningen Liverpool echo.

Marys föräldrar, 30 och 33 år, var kända av sociala myndigheter och hade drogproblem vid tiden för Marys död 2013.

Barnet föddes för tidigt och med en rad medicinska problem. Därför fick Mary stanna tre månader på sjukhus, där sköterskorna rapporterade att det kunde gå flera dagar utan att föräldrarna kom och besökte sitt barn.

När sedan Mary skulle lämnas i föräldrarnas vård så var det med krav på att en sköterska skulle få komma och besöka familjen tre gånger i veckan. Men sköterskan släpptes inte in vid flera besök.

Skolan hade larmat om att Marys två äldre bröder, 8 och 10 år gamla, skolkade och sattes att passa sin ettåriga lillebror medan föräldrarna stannade i sängen. 

Mary dog när hon bara var ett halvår gammal i juli 2013 och hade då spår av narkotiska preparat i kroppen. Dagen innan hindrades en respresentant från hälsovårdsmyndigheter från att komma in i hemmet.

Polisen hittade tomma ölburkar, droger och en spruta i hemmet och modern medgav att hon använde kokain och cannabis hemmavid.

Dödsorsaken beskrivs som oklar, men drogerna tros inte direkt ha orsakat hennes död.

Nu har en utredningen gjorts om flickans öde.

– Det kan inte antas att barnet Marys död kunde ha förhindrats, men det finns lärdomar att dra för alla myndigheter som hanterade den här familjen, säger Howard Cooper, ordförande i Liverpool safeguarding children board.

Flickans död beskrivs av styrelsen som "väldigt sorglig och tragisk".

Bland slutsatserna i rapporten fanns att sjukhusets uppföljande insatser varit ineffektiva för en utsatt bebis i händerna på föräldrar med en bakgrund med "usel samarbetsvilja".

Mary är inte barnets riktiga namn.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset