Hur bedrägeriet på nätet ser ut kan skilja sig från dag till dag, från månad till månad.
Hur bedrägeriet på nätet ser ut kan skilja sig från dag till dag, från månad till månad.

Peter Forsman, abuseansvarig på Internetstiftelsen i Sverige, IIS, har i åratal bevakat och granskat bluffar och bedrägerier på nätet. Den 13 mars föreläser han på Källkritikens dag. "Internet är här för att stanna och man kan inte bara stänga av det. Men man ska inte köpa allt med hull och hår", säger Peter Forsman.

Metro och Viralgranskaren har otaliga gånger rapporterat om olika former av bedrägerier och bluffar som sprids på sociala medier och på internet. Det kan handla om tävlingar som påstår att du kan vinna en Iphone, eller en anonym webbsida som säljer tvivelaktiga bantningspiller och stjäl privatpersoners bilder.

LÄS MER: Han sätter stopp för falska tävlingar och bluffare på Facebook

Peter Forsman, abuseansvarig på Internetstiftelsen i Sverige, IIS, har i många år bevakat bluffar och bedrägerier som äger rum på nätet och på sociala medier – bland annat via sina webbsidor Internetsweden och Varningskollen. Det kan handla om allt från att kritiskt granska mediers rapportering och nätbedrägerier till att avslöja hur skrupellösa företag utsätter privatpersoner för fakturabedrägerier.

– Jag ser mycket otyg och konstigheter som inte är Internetstiftelsens roll att ha en åsikt om. Men jag, Peter som person, vill hjälpa andra internetanvändare så att de inte råkar ut för otyg. Det jag gör då är att peka på olika källor och lägga ett pussel. Men det är ju min bild av hur det ser ut. Det är i slutändan läsarens roll att även kontrollera och källgranska mina uppgifter. Därför lämnar jag alltid flera länkar i mina texter, säger Peter Forsman.

Hur bedrägeriet på nätet ser ut kan skilja sig från dag till dag, från månad till månad. Men enligt Peter Forsman är förtroendebedrägerier, när en känd person eller en bekant utnyttjas, för att lura andra vanliga. Det kan handla om att en vän till dig plötsligt börjar att skicka ut reklam på Facebook eftersom kontot på något sätt kapats.

– Jag försöker lära ut att man ska tänka ”Vad försöker man få ut av den här tävlingen, eller den här artikeln?”. Det mesta på internet när det handlar om marknadsföring handlar om att ”lura” av människor pengar. Man måste försöka se mekanismerna bakom, varför man vill nå ut med det här.

LÄS MER: Snopes-reporter: ”De spelar på känslor som upprördhet och rädsla”

Men hur kan nätbedrägerierna bara fortgå som de gör egentligen? Enligt Peter Forsman handlar det om två faktorer. Polis samarbetar sällan internationellt om det gäller mindre bedrägerimål, men ibland kan det vara så att en bedräglig webbsida är registrerad i Sverige men drivs av ett brittiskt företag. Ibland kan det också vara så att saker som uppenbart kan verka vara brottsligt rör sig i gråzonen eller hamnar mellan olika myndigheters ansvar.

Peter Forsman menar dock inte att du som internetanvändare bör vara pessimistisk och rädd för internet, istället beskriver han det som att du bör vara ”tillbakadraget positiv”.

– Internet är här för att stanna. Vi kommer bli mer beroende av det framöver, man kan inte bara stänga av det. Däremot ska inte köpa allt med hull och hår. Bara för att en vän gillar något betyder inte det att du måste gilla det också, utan att läsa igenom vad du sprider vidare. Din väns konto kan ha blivit kapat, eller så har en vän klickat på en app som låter appen posta som profilen. Det är alltid viktigt att läsa igenom vad du tillåter appar och webbsidor att göra med dina konton på sociala medier.

 

Föreläsare på Källkritikens dag

Namn: Peter Forsman
Gör: Abuseansvarig på IIS och expert på nätbedrägerier

Mer om Källkritikens dag:

När? 13 mars på Viralgranskarens 3-årsdag
Var? Internet, skolor och på Kulturhuset i Stockholm
Hur anmäler jag mig? Gå in på Viralgranskarens Facebook-sida och skriv upp dig på evenemanget. Det är gratis att dyka upp på plats i Hörsalen. Programmet för allmänheten startar kl 17 med panelsamtal om vad bristen på källkritik kan ge för konsekvenser.
Vad kan man göra mer den här dagen?
Följ direktsändningen från dagen, den startar för skolelever kl 12.30.
Gå in på Metro.se och testa att viralgranska själv.
Fira där du befinner dig, uppmärksamma kollegor och kompisar på dagen!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset