Ett mejl som ser ut att vara en uppgradering till efterlängtade Windows kan ta över din dator, kapa dina personuppgifter och skicka skräppost från ditt konto.

Polisen varnar nu för ett mejl som ser ut att komma från Microsoft. I dagarna släpptes en uppdatering av operativsystemet Windows 10 och det är det bedragarna har försökt använda för att lura folk. 

– De som har de här som brottslig affärsidé ligger barta och väntar in, säger Ditte Westin p åpolisens nationella bedrägericentrum till Metro.

► LÄS MER: Bedragaren valde fel offer – Maj, 94, läxade upp honom

Microsoft har börjat rulla ut uppdateringen av sitt nya operativsystem som är gratis för alla som har den tidigare Windows 8. Men om du fått det här mejlet handlar det inte om någon uppgradering – utan om ett försök att komma åt din dator. 

– Det kan vara en fil som lägger sig i din dator och skannar och samlar in personuppgifter. Det kan också göra att datorn gör saker man inte själv styr över, som att skicka ut phishingmejl, säger Ditte Westin på polisens nationella bedrägericentrum. 

Eftersom Windows är det ledande operativsystemet och precis rullat ut sin uppdatering är attacken noggrant utformad för att nå så många som möjligt i precis rätt tid då många går och väntar på att kunna uppdatera. Mejlet ser också ut att komma från en Microsoft-adress.

► LÄS MER: Ica varnar – bedragare skickar ut bluff-SMS

Om du vill uppgradera din Windows 7 eller 8 ska du inte vänta på något mejl utan reservera uppgraderingen via ditt operativsystem. Här går Microsoft igenom hur du gör.

Vad ska jag göra om jag har fått ett bedragarmejl som sägs vara från Microsoft?
– För det första ska du slänga mejlet, sen kan du ringa till 114 14 och göra en anmälan.

UPPGRADERA WINDOWS 10? VARNING FÖR VIRUS!Cisco's security team varnar för mejl från, som det ser ut, Microsoft som...

Posted by Polisen - bedrägeri on  Monday, August 3, 2015
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset