Bedrägerier mot äldre blir allt vanligare.
Bedrägerier mot äldre blir allt vanligare.

Bedrägerier mot äldre blir allt mer sofistikerade. Förra året lurades landets äldre på uppemot tio miljoner av bedragare som bland annat utger sig för att vara poliser.

Bedrägerier mot äldre blir allt vanligare och svårare att skydda sig mot. Förra året omsatte bedrägerierna 10,7 miljoner, enligt polisen. De senaste åren har brottsligheten flyttat över allt mer till internet och majoriteten av bedrägerierna handlar om att äldre blir lurade till att lämna ut inloggningsuppgifterna till sin internetbank.

– Grunden är att man aldrig, oavsett vad personer säger att de kommer ifrån, ska lämna ut uppgifter på telefonen. Det finns ingen som ringer och ber om sådana uppgifter från polisen eller banken, säger Anders Sjöberg, kommunikatör i polisområde Örebro.

Polisen ger exempel på två vanliga tillvägagångssätt:

1. Bedragarna ringer från skyddat nummer och uppger att de ringer från polisen. De påstår att den äldres bankort blivit kapat, att någon håller på att ta ut pengar utomlands och att personens bank kommer att ringa efter samtalet så att överföringarna kan stoppas. Därpå ringer bedragarna och uppger att de tillhör banken. Den äldre luras då till att lämna ut sina kortuppgifter till bedragaren som påstår att kortet ska spärras. Istället kan bedragaren nu fritt göra överföringar.

LÄS MER: Stor ökning av Microsoft-bedrägerier – polisen varnar

2. Bedragarna använder sig även av annonssajten Blocket. De ringer upp och säger att de vill köpa en vara offret lagt ut på sajten. De säger att betalningen kommer ske omgående och ber säljaren gå in på sitt konto för att kolla att betalningen kommit in. Det kommer inga pengar utan istället ber bedragaren offret att göra om processen. På så sätt får bedragarna kontouppgifterna och kan börja göra överföringar till andra konton.

Polisen tror att bedrägerierna är vanligare än vad siffrorna visar.

– Vi tror är att det finns ett mörkertal. Det handlar om några tusenlappar för vissa och då kanske man tänker att man inte vill stå hos oss och känna skam över att ha blivit lurade. Det här är ett nytt koncept, förr ringde man på dörren och ville dricka vatten, säger Anders Sjöberg.

LÄS MER: Felix mobilnummer kapades av bedragare – fick hundratals arga sms

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om brott polisen