Så här kan lapparna de sticker fram se ut.
Så här kan lapparna de sticker fram se ut.

Bedragare som utger sig för att vara hörselskadade och som sedan lurar folk har ökat i Stockholm den senaste veckan, bekräftar polisen för Metro.

Personer som kommer nära inpå, utger sig för att vara döva som samlar in namnunderskrifter och vill ha en gåva i form av pengar till en organisation för hörselskadade har återigen ökat i Stockholm. 

– Det är bedrägerier de genomför eftersom de utger sig för att företräda en organisation. Dessutom krävs det alltid tillstånd till att samla in pengar på det där sättet, säger Peter Enell, polisinspektör vid Citypolisen i Stockholm. 

Peter Enell säger att det inte enbart rör sig om bedrägeri. Det kan också vara en förevändning för att kunna komma nära och avleda uppmärksamheten.

– Det är ofta två-tre personer, i de flesta fall kvinnor men även män, som kommer nära inpå. Om de inte lyckas få tag i pengar som ”gåva” kan i stället de runt omkring en försöka stjäla från handväskan eller fickan. 

LÄS MER: "Varnar för bluff från Ica – bedragare vill åt dina uppgifter"

Polisen har vid många tillfällen gripit bedragare där de konstaterat att de fått pengar från någon.

– Det här kommer i olika vågor då och då och det är ett av flera trick med papperslappar. Det har också varit en hel del lapptrick där folk går in på caféer, restauranger och andra platser där man sitter ner och visar upp en lapp och vill ha hjälp av något slag. Samtidigt försöker de stjäla din mobiltelefon eller plånbok.

Bedragarna rör sig gärna omkring folk- och turisttäta platser och ofta går de på utländska turister. 

Polisens råd till dig som bemöts av bedragarna är att alltid vara försiktig och tänka på om det står flera personer runt omkring dig. Ha alltid koll på dina tillhörigheter, fråga om de har tillstånd för insamlingen och tänk på om deras syfte låter rimlig och trovärdig.

LÄS MER: "Bedragarnas nya knep – varnar för bedragare"

Jenny Ek, kommunikationsansvarig på Sveriges dövas riksförbund, säger även hon att de har märkt en upptrappning den senaste tiden.

– Det är inte vi som bedriver det här och vi tar absolut avstånd från det. Vi varnar allmänheten för de här bedragarna och har information om det på vår hemsida. IStockholm har det blivit mer intensivt de senaste två veckorna, vad vi fått veta. Men bedragarna förekommer i hela landet. 

Man kan alltid tipsa polisen om man ser bedrägeriet pågå genom att ringa till 114 14. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset