Bristande id-kontroller hos budfirmor gör det möjligt för bedragare att beställa dyra varor på internet i någon annans namn och få dem levererade. Räkningen går till en privatperson eller ett företag.

TT
– Bedragarna möter upp budbilen på gatan och det finns inget identitetskrav från speditörens sida, säger Jan Olsson vid Stockholmspolisens bedrägerisamordning till SVT Nyheter.
 
Det finns exempel på allt från bubbelpooler till tv-apparater som bedragare kommit över. Bara i Stockholmsområdet utreds ett hundratal fall av den här typen, enligt SVT som rapporterar att varor till ett värde av mellan 10 000 och 100 000 kronor har levererats till bedragare i de fall som utreds.
 
Även andra rutiner underlättar bedrägerierna, rapporterar SVT Nyheter. 
– Det är oftast också telefon eller sms-avisering, så bedragaren har en kontantkortstelefon och har lämnat det numret, men det finns ingen kontroll om det är rätt telefon heller, säger Olsson.
 
Branschorganisationen Transportindustriförbundets jurist Tommy Pilarp säger till SVT att rutinerna kan komma att uppdateras.
– Vi måste alltid se över våra rutiner och vi välkomnar att tala med polisen och med våra medlemmar, för att förbättra våra rutiner, ge oss bara mer uppgifter så ska vi se över det hela.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset