Bedragaren visste inte vem han hade att göra med när han ringde till 94-åriga Mai. När han försökte lurade till sig hennes kontonummer tog det tvärstopp. – Jag sa, "Det får du aldrig", säger Mai Lönnkvist till Metro.

Leif Oldenburg

Mai Lönnkvist, 94, läxade upp bedragaren som försökte lura till sig hennes kontonummer.

En kväll för ett par veckor sedan ringde plötsligt telefonen hemma hos 94-åriga Mai Lönnkvist i Solna. I andra sidan luren var en man som presenterade sig som polis. Han sa att han ringde runt till äldre i kommunen för att varna för bedragare inom hemtjänsten.

Men när han inte kunde säga vilket hemtjänstbolag det handlade om började Mai, som är aktiv kommunpolitiker och tidigare har suttit i socialnämnden i 20 år, ana oråd, något som Vi i Solna var först med att uppmärksamma.

– Men jag var inte helt säker på att det var en bedragare för han var så förtroendeingivande och uttryckte sig som en gammaldags polis, så jag tänkte att jag skulle se vad mer han hade att säga, säger Mai Lönnkvist till Metro.

Mannen frågade om Mai förvarade några kontanter hemma, och när han fick nej till svar började han i stället tala om kortbedrägerier. Han berättade att det förekommer att äldre blir lurade när de handlar i mataffärer och erbjöd sig att kontrollera i polisens dataregister om Mai hade blivit drabbad – bara han fick hennes kontonummer.

– "Det får du aldrig" sa jag då. Sedan sa jag att "här ringer du upp mig och säger att du är polis och begär att jag ska tro dig och ge dig mitt kontonummer. Du hör väl hur orimligt det låter?", berättar Mai Lönnkvist.

Kort därefter ursäktade sig mannen med att han hade många fler att ringa och därför inte längre kunde prata. När samtalet var avslutat ringde Mai till polisen.

Nu, ett par veckor efter samtalet från den trevlige mannen, oroar sig Mai för att bedragarna ska gå steget längre och ringa på på hennes dörr.

– Jag mår inte alls bra och känner mig otrygg, och den känslan har accellererat de senaste dagarna. Jag har blivit väldigt misstänksam, sådan var jag inte förut. Från och med nu kommer jag alltid att ha ytterdörrens säkerhetskedja på. 

Att bedragare ger sig på äldre och försöker lura av dem pengar är vanligt, och Mai har valt att tala om händelsen för att varna andra. Bedragarna har hon inte mycket till övers för.

– De är fega och borde använda sin intelligens på ett annat sätt än att försöka komma på alla möjliga knep för att lura människor. De borde buras in, säger Mai Lönnkvist. 

I går fick Mai veta att polisen har lagt ner förundersökningen eftersom man inte kan spåra bedragaren, som ringde från dolt nummer.

– Ofta ringer bedragarna i skydd av hemliga nummer eller kontantkort, och då är det svårt att komma vidare eftersom det är i princip omöjligt för oss att spåra. Men skulle det visa sig att det kommer in fler anmälningar av samma karaktär och vi då kommer vidare kan man fatta beslut om att öppna förundersökningen igen, säger Marie Hummer, tidigare närpolischef i Solna. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset