Att undvika att få phishingmejlen är svårt, men det går att skydda sig.
Att undvika att få phishingmejlen är svårt, men det går att skydda sig.

Under deklarationstider väller det in anmälningar hos polisen om bluffmejl. Nu går både Skatteverket och polisen ut med varningar till allmänheten. "De blir bättre och bättre, tyvärr", säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericentrum.

Den som har digital brevlåda kan redan nu se sin deklaration och få skatteåterbäringen i påsk. Bluffmakarna är ute i god tid och försöker få personer att ge ut sina kontonummer.

– Det enda sättet att skydda sig är att aldrig klicka på bifogade länkar eller filer, oavsett var de kommer ifrån. Är man det minsta tveksam, så ring och fråga. Jag kan nästan garantera att Skatteverket eller andra myndigheter aldrig skulle be om dina kontouppgifter, säger Jan Olsson.

LÄS MER: Löningshelg – nu varnar bankerna för falska samtal

Ifall du har råkat klicka dig vidare eller laddat ner en fil så kan bedragarna låsa alla dina filer på datorn, ladda ner dina bankuppgifter eller ta över dina tillgångar.

– Du ska omedelbart kontakta banken och spärra ditt kort. Har du tur så har de inte hunnit börja dra pengar från ditt konto än och då är ingen skada skedd. Därefter ska du göra en polisanmälan, säger Jan Olsson.

Exempel på bluffmejl. 

Det är inte alltid så att personerna som skickat ut mejlen vill åt dina uppgifter. Många gånger så säljs de vidare till andra. Och det är näst intill omöjligt för polisen att få tag på bluffmakarna.

– Det är väldigt väldigt svårt. Det är ju inte svenska småförbrytare vi pratar om, utan de vi har lyckats spåra är från länder österut. Uppgifterna säljs vidare på darknet och liknande. Det går i flera led, säger Jan Olsson.

LÄS MER: Polisen varnar för falska sms – uppmanas kontakta falskt Tullverket

Att undvika att få dessa mejl går inte, men det går fortfarande att skydda sig, menar Jan Olsson.

– Att stoppa phishingmejlen till Sverige är nästintill omöjligt. Det går inte att styra internet. Vad som måste ske är att allmänheten informeras så att de inte går på dessa bluffmejl, så att vi inte blir en marknad som går att tjäna pengar på, säger Jan Olsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset