Metros krogskribent ska råda bot på halvfabrikatstacos.

Metros krogskribent Jonas Crambys hjärta bankar för texmexmat. I sin nya kokbok ”Texmex från grunden” lär han ut hur man maximerar sina tacos genom att laga allt från grunden. 

► VINN JONAS CRAMBYS BOK – KLICKA HÄR FÖR ATT TÄVLA

Laga Beef chili tacos med Jonas Cramby

Beef chili taco
Francis X Tolbert var en amerikansk chiliälskare som vigde sitt liv åt att hitta det perfekta chilireceptet. Och det här är vad han kom fram till: ingen tomat, inga bönor bara en massa chili. Och den här chilin är het, så klart, men det är ett slags dovt mullrande hetta, nästan smeksam.
 
Ingredienser 4 personer  
 
1 torkad chipotlechili
1–2 torkade chilis, t ex ancho
1–2 dl vatten
ca 1 kg högrev
1 hel vitlök
majsolja till stekning
2–3 msk vetemjöl
1 msk chilipulver
2 tsk spiskummin
2 tsk torkad koriander
2 tsk torkad oregano
1 msk strösocker
salt och svartpeppar
1–2 färska chilis
33 cl ljust öl
1 oxbuljongtärning
 
Ta bort skaften och kärna ur den torkade chilin. Täck dem med vatten och koka ca 15 minuter. Tärna högreven och finhacka vitlöken och stek kött och vitlök i lite olja. Stek lite i taget så att det får fin stekyta.
 
Pudra över mjöl, chilipulver, de andra torra kryddorna, socker, salt och peppar. Finhacka och tillsätt den färska chilin. Rör om. Blixtmixa den kokta, torkade chilin med vattnet och häll över grytan. Fyll på med öl och buljong så att det precis täcker.
 
Låt stå och puttra med lock minst 2 timmar eller tills köttet är trådigt och fint.
Serveras med små vete- eller majstortillas, limeklyftor, crème fraiche, koriander- och silverlökshack, riven cheddarost och inlagd rödlök.
 
Inlagd rödlök
Inlagd rödlök är en mexklassiker vars sting passar till i princip all sorts taco och grillat kött. Häll i lite rödbetslag om du vill överdriva den röda färgen.
 
4 personer
 
2 rödlökar
2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl strösocker
1 msk  salt
1 lagerblad
1/2–1 färsk chili, t ex habanero
ev 1 msk rödbetslag
 
Skiva löken tunt. Blanda övriga ingredienser och värm i en kastrull tills det kokar. Lägg i löken och sjud 30 sekunder. Låt kallna och häll över allt
i en snygg burk tillsammans med chilin. Låt stå 6–8 timmar i kylskåp tills löke n långsamt ändrar färg från rödvit till vackert ljusrosa. Håller ett par dar i kylskåp.
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset