Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) ser förslaget som en jämställdhetsreform..
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) ser förslaget som en jämställdhetsreform..

Människor som invandrar till Sverige med barn ska få begränsningar i föräldrapenningen. Det har regeringen och de borgerliga partierna kommit överens om.

Förslaget innebär att föräldrarna får rätt till 480 dagars föräldrapenning om barnet blir bosatt i Sverige innan ett års ålder, 200 dagar under det andra levnadsåret och 100 dagar efter det andra året.

För vår del är det framför allt en viktig jämställdhetsreform. Det handlar om att korta tiden för utrikesfödda kvinnor att komma in på arbetsmarknaden, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till TT.

”Tydlig överkompensation”

Dagarnas antal är baserat på hur de används av en genomsnittlig försäkrad i Sverige. I dagsläget kan föräldrar som kommer till landet med äldre barn få tillgång till dagar som om barnet vore nyfött.

Det har funnits en tydlig överkompensation, säger Annika Strandhäll.

Ministern ser det också som en reform för barnen.

Vi vet hur viktigt det är att barn snabbt kommer i kontakt med förskolan, får en chans att lära sig språket och bygga upp ett socialt kontaktnät, säger hon.

Kurser i svenska

Tidigare har vårdnadsbidraget tagits bort och fler förslag är på gång som regeringen menar ska få in utrikesfödda kvinnor på arbetsmarknaden.

Vi kommer att se till att tillgängliggöra möjligheten att utveckla det svenska språket, säger Annika Strandhäll.

Detaljerna är inte klara, men det kan handla om pengar till kommuner, utbildningsarrangörer och frivilligorganisationer som ordnar kurser i svenska för föräldralediga kvinnor.

Majoritet stöder

Lagen är tänkt att börja gälla den 1 juli i år, och är en del av den migrationspolitiska överenskommelsen som regeringen gjort med M, C, L och KD. Därmed finns stöd av en majoritet i riksdagen.

Emma Carlsson Löfdahl (L), ledamot i socialförsäkringsutskottet, tycker att förslaget är rimligt.

En försäkring tjänar man ju in, och har man inte varit med och tjänat in den från början så kan man inte heller få ut hela ersättningen, säger hon.

Även Carlsson Löfdahl nämner att det kan hjälpa integrationen för kvinnorna.

Lagförslaget följer den utredning om föräldrapenning som blev klar i höstas. KD står dock inte bakom att begränsningen görs redan från att barnet har fyllt ett år eftersom det är ett avsteg från migrationsöverenskommelsen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset