Kistor inne i en skollokal efter veckans förödande jordskalv i Italien.
Kistor inne i en skollokal efter veckans förödande jordskalv i Italien.

De första begravningarna efter den förödande jordbävningen i Italien natten till i onsdags har hållits. Minst 278 människor miste livet enligt de senaste officiella siffrorna och lördagen har utlysts till nationell sorgedag.

Räddningsarbetet pågår ännu, men ingen människa har grävts ut levande ur rasmassorna sedan i onsdags kväll.

– Vi kommer att fortsätta att gräva och leta till dess att vi är helt säkra på att ingen finns kvar, säger Luigi D'Angelo vid räddningstjänsten i Amatrice, en av de värst drabbade byarna.

Omkring 400 människor vårdas på sjukhus.

– Jag har varit med om jordbävningar förr, men det här var inget skalv, det här var en apokalyps, säger 66-årige Anacleto Perotti, som bor i området, till nyhetsbyrån AFP.

De allra flesta offer var italienare. Hittills har man räknat till åtta utländska medborgare bland de döda i jordbävningen, bland dessa en 14-årig brittisk pojke. Övriga utländska offer kommer från Rumänien, Spanien, Kanada och El Salvador.

Skalvet hade enligt USA:s mätmyndighet USGS en magnitud på 6,2, med centrum omkring åtta mil sydöst om Perugia i mellersta Italien. Det inträffade strax efter klockan halv fyra på morgonen, lokal tid, och kändes ända till Rom.

Enligt italienska mätmyndigheter var epicentrum nära Accumoli och Amatrice, som ligger mellan de större städerna Ascoli Piceno och Rieti. Det var relativt grunt, bara 4 kilometer under markytan.

Italiens premiärminister Matteo Renzo har utlyst lokala undantagstillstånd för de drabbade områdena. Han har också inledningsvis avsatt 50 miljoner euro (cirka 475 miljoner kronor) i katastrofstöd.

Gregorio Borgia /AP/TT
Flera av skalvets dödsoffer hedras när deras kistor ställts i en skollokal i väntan i på begravning.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset