Begravningsbyrån i Ottawa erbjuder sina kunder ett miljövänligt sätt att hantera de döda.
Begravningsbyrån i Ottawa erbjuder sina kunder ett miljövänligt sätt att hantera de döda.

En begravningsbyrå i Kanada varken bränner eller begraver döda. De löser upp dem i en lösning och spolar ut dem i avloppet. ”Det är helt miljövänligt”, säger ägaren Dale Hilton till CBS News.

Anhöriga till de döda som kommer till begravningsbyrån Aquagreen dispositions i Kanadas huvudstad Ottawa kan välja en ”grön kremering”. Genom en alkalisk hydrolys, en basisk lösning, löses kroppen upp. 

En metod som ska vara ”100 procent miljövänlig”: 

– Det tar tillbaka kroppen till dess naturliga tillstånd. Det är samma sätt som att bli begravd i jorden, men i stället för den processen som tar 15-20 år, går det här snabbare. Och helt miljövänligt, säger ägaren Dale Hilton till CBS News.

LÄS MER: Han beställde mord på frun – då dök hon upp på sin egen begravning 

Genom en basisk lösning med kaliumklorid, salt och vatten och en form av tryckbehållare löses det mesta av kroppen upp på ett par timmar och blir till en mörkt färgad vätska som filtreras och sedan skickas ut i avloppen. Det enda som blir kvar är skelettet, som mjuknat under processen. Benen torkas i en ugn och pressas till ett pulver som sedan lämnas till de anhöriga. 

Hydrolysen kräver 280 liter vatten och själva processen med uppvärmning och tryck använder lika mycket energi som ett kylskåp. Syntetiska höftleder och benskruvar berörs inte av processen utan kan skänkas till sjukvården och användas igen. 

– Du tar dig tillbaka till det naturliga tillstånd som du har när du kommer till världen. Du är kommen av vatten, och du lämnar med vatten. Det är grönt, hela kretsloppet, säger Dale Hilton till CBS. 

LÄS MER: Präst spelade av misstag upp porrfilm på begravning 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa