Namnet Gyllenhammar skapar rubriker, det visste Cecilia innan hon skrev sina uppmärksammade böcker. – Det är namnet som är intressant, inte vem som är sårad eller inte, säger hon.

Urban Brådhe

Cecilia Gyllenhammar är tillbaka med en ny bok om  familjen.

Cecilia Gyllenhammars förra bok ”En spricka i kristallen” slog ner som en
splitterbomb i överklassen – och också i hennes egen familj. 

Hon gjorde upp med familjen, pappa Pehr G Gyllenhammar och mamma Christina, och klippte därmed också de viktiga blodsbanden.

Det var det värt, tycker Cecilia Gyllenhammar, aktuell med uppföljaren ”Stäpplöperskan”, om Suss som brutit sig loss från sin överklassbakgrund. 

– Bra skrivande kan inte ta hänsyn. Bra skrivande upprör familjen. Konsten måste stå fri. Behagligt skrivande är trams och småborgerlighet, säger hon.

Cecilia Gyllenhammar menar att texter i sig inte sårar, ”vare sig Anna Wahlgren eller Pehr G Gyllenhammar”.

– Det är de debatter, de skriverier som handlar om hur vi läser texten, som ägnar sig åt sådana eventuella känslor. 

Men mest ilsk är författaren över hur olika kvinnor och män i författarvärlden behandlas i media.

– Männen går fria, förutom Björn Ranelid, men han har ju mobbats för läppglans och brun utan sol. Vad är det vi gör när vi förtalar vissa och höjer upp andra?

Cecilia Gyllenhammar tar exemplet Kerstin Thorvall, feministikonen som blev så kritiserad.

– Jag blir heligt förbannad å Kerstin Thorvalls vägnar, när jag ser den hov-
samma upphöjdhet som Knausgårds arbeten får.  Det är han värd, men varför
bara han och inte hon?
Det är inte rätt, det är
männens marker och där går det helt fria från det geggande kvinnors arbeten
utsätts för. 

Lästipset – här är veckans favoriter

Naket och uppslitande

Stäpplöperskan, Cecilia Gyllenhammar (Telegram). PG Gyllenhammars dotter fortsätter att nagelfara sin familj, nu om sin mammas död och hur hon stängs ute av familjen i detta, om sitt våldsamma äktenskap, uppbrottet och vårdnadstvisten, hon berättar om sitt eget moderskap och hur hon faktiskt överger sina tre barn. Naket och uppslitande i jakten på total ärlighet.

Letar efter svenskhet

Jakten på svenskheten, Qaisar Mahmood (Natur och Kultur). Att vara blond och reserverad. Det är vad vi svenskar anser utmärka oss själva. I övrigt fann Qaisar Mahmood en spridd blandning åsikter om oss själva på sina 900 mil i jakten på svenskheten.

Hon giftmördade sin familj

Mercurium, Ann Rosman (Damm förlag). Baserad på en sann 1800-talshistoria om den första (och enda) kvinnan som suttit på fängelset Carlstens fästning på Marstrand, misstänkt för att ha giftmördat man och två av barnen med kvicksilver.

Nostalgitripp i rock n roll-livet

Rockstjärnan Gud glömde, Kee Marcello (Månpocket). Europes gitarrist tar plektrumet från munnen och avslöjar smarriga detaljer om bandets sex, drugs and rock n roll-liv som höll på att sluta i helvetesgapet. Nostalgitripp för 80-talsivrare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset