Det var ett tidigt utbrott av vinterkräksjukan som slog ut stora delar av en skola i Malmö i förra veckan, visar provsvaren.Men det är svårt att förutsäga hur säsongen kommer att se ut för den fruktade magåkomman.

Provsvaren från fyra anställda på Stapelbäddsskolan visar nu att det handlar om viruset calici, det vill säga vinterkräksjukan. Detta är tillräckligt många svar för att fastslå saken, uppger Region Skånes smittskydd för TT. Ungefär hälften av personerna på skolan – 163 elever och 18 lärare – insjuknade.

Det rör sig om ett utbrott utanför högsäsong. Säsongen brukar sparka igång ordentligt i mitten eller slutet av november, ha sin riktiga höjdpunkt i januari–februari och vara över i slutet av april eller första halvan av maj.

Tidigare brukade en mild säsong av vinterkräksjukan följas av en svår. Men de senaste tre säsongerna har nu varit milda, och Folkhälsomyndigheten vågar därför inte spana i spåkulan.

– Vi vet inte alls hur det kommer att se ut kommande säsong – om trenden fortsätter från och med nu med fler milda säsonger eller om vi får en extra tuff säsong eftersom vi har haft tre milda i rad, säger Elsie Ydring, molekylärbiolog på myndigheten, till TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset