Ett barn i Aleppo som skadats av flygbombningarna. Arkivbild.
Ett barn i Aleppo som skadats av flygbombningarna. Arkivbild.

En kvarts miljon människor i rebellkontrollerade delar av staden Aleppo i Syrien står inför massvält och mycket begränsad livräddande vård de kommande veckorna om maten och medicinerna tar slut, larmar hjälporganisationer.

Vita hjälmarna och Syrisk-amerikanska medicinska sällskapet (Sams) skriver i en debattartikel i The Washington Post att 100 000 av dem som riskerar att drabbas är barn, och att endast 29 läkare finns kvar i östra Aleppo.

Syriskt stridsflyg och artilleri bombade de rebellkontrollerade delarna av staden tidigt i morse, samtidigt som regeringsstyrkorna försökte inta stadsdelen Sheikh Sadh men slogs tillbaka av rebellerna, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien, skriver AFP. Regimens bombningar av östra Aleppo återupptogs i tisdags sedan en humanitär paus löpt ut.

FN har skickat utredare till Aleppoprovinsen för att utreda den uppmärksammade attacken mot en hjälpsändning i september. Ifall det är möjligt att peka ut en ansvarig bör händelsen tas upp i FN:s säkerhetsråd, anser vice generalsekreterare Jan Eliasson.

– Det är ett svårt uppdrag eftersom det är ett uppdrag där det är väldigt svårt att få tillträde. Vi vet att bevis kan manipuleras och att bevis försvinna, säger Eliasson vid en presskonferens i Genève.

– En sådan här attack utgör utan tvekan ett krigsbrott.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset