Två explosioner på Bryssel-flygplatsen Zaventem och ytterligare en på t-banestationen Maelbeek i Bryssel dödade minst 31 personer under tisdagsmorgonen. Enligt Reuters har terrorgruppen IS tagit på sig dådet. Av de tre misstänkta gärningsmännen är två identifierade som bröder. På torsdagen saknades fortfarande två svenskar. UD bekräftade för Sveriges Radio att den tredje svensk som man tidigare trott varit försvunnen inte befunnit sig i Bryssel när terrordåden skedde och att personen är vid liv.

AP/TTNyhetsbyrån

Enligt turkiske presidenten Tayyip Erdogan deporterades flygplatsbombaren, Ibrahim El Bakraoui från Turkiet 2015. 

Belgien sänker hotnivån till tre på den fyragradiga skalan, meddelar kriscentret i Belgien enligt Reuters. Hotnivån höjdes efter terrorattentaten i Bryssel i tisdags.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att en av Brysselterroristerna, flygplatsbombaren Ibrahim El Bakraoui, deporterades från Turkiet förra året. Turkiet ska ha meddelat deporteringen till de belgiska myndigheterna, men enligt Erdogan struntade Belgien i de turkiska varningarna, skriver Reuters.

Erdogan säger att mannen skickades till Nederländerna som också varnades.

Ygeman kallas till krismöte

I morgon hålls ett extrainsatt EU-möte i Bryssel med anledning av tisdagens terrorattacker. Inrikesminister Anders Ygeman (S) kommer att delta. 

– Attacken på Bryssel är en attack på det demokratiska Europa, vi måste gemensamt sluta upp bakom Belgien, säger Ygeman till TT. 

Letar efter en tredje gärningsman

Två av de misstänkta gärningsmännen, de två män som sprängde sig själva på flygplatsen och i tunnelbanan igår, ska ha identifierats som två bröder, detta entligt tv-kanalen RTBF. 
På onsdagens presskonferens uppgav statsåklagaren att myndigheterna kunnat identifiera en av de misstänkta, en belgare, med hjälp av dna. Statsåklagare Frederic Van Leeuw har identifierat två gärningsmän, två bröder. Ibrahim El Bakraoui ska ha dött på flygplatsen.  Åklagaren berättade också att Khalid El Bakraoui är skyldig gärningsman till explosionen i tunnelbanestationen. Han ska ha ett långt kriminellt förflutet.

På onsdagskvällen uppger flera belgiska medier att Najim Laachraoui är identifierad som den andre flygplatsbombaren. 

Den tredje gärningsmannen från flygplatsen är fortfarande på flykt. 

– Två av dem dödade sig själva, som självmordsbombare, och den tredje lämnade en bomb i flygplatsen som inte exploderade, som tur var. Vi letar nu efter den här mannen, säger inrikesminister Jan Jambon, enligt The Guardian.


Hittade gärningsmannens dator i soporna

Ett självmordsbrev från  den ena brodern, Ibrahim El Bakraoui också ska ha hittats på en dator som hittades i en sopkorg i samband med en husrannsakan som  skedde i en lägenhet i området Shaerbeek

"Jag vet inte vad jag ska göra, jagad överallt och inte längre säker", skrev flygplatsbombaren, enligt statsåklagaren.

Dödssiffran har justerats ner till 31 och inte 34 som tidigare uppgetts, men det finns farhågor om att siffran kan stiga igen. Totalt 270 personer skadades.

Hade sprängmedel i väskorna 

Enligt Francis Vermeiren, borgmästare i området där flygplatsen ligger, hade de misstänkta attentatsmännen sprängladdningarna i bagaget.

– De kom i taxi med sina väskor, deras bomber var i deras väskor. De lade väskorna på bagagevagnar, de första två bomberna explodera. Den tredje (mannen) lade också sin på en bagagevagn men han måste ha fått panik, den exploderade inte, säger Vermeiren enligt AFP.

Hittade sprängmedel och IS-flagga 

Enligt åklagare genomför polisen en rad insatser kopplade till terrorattentaten, men berättar inga detaljer om utredningsåtgärderna, rapporterar RTBF. Tågstationen i Schaerbeek och Etterbeek har stängts av under tisdagskvällen på polisens begäran och enligt källor har det kopplingar till attentaten, skriver tidningen. 

Enligt ett uttalande från den belgiska åklagarmyndigheten gjordes fynden i en lägenhet i distriktet Schaerbeek i Bryssel, och en sprängladdning som hittats ska bland annat ha innehållit små spikar.

"Utredarna hittade också kemikalier och Islamiska statens flagga".

Svensk kvinna allvarligt skadad

Tre svenskar skadades i terrordåden i Bryssel under onsdagen. En av dem, en kvinna, är allvarligt skadad, uppger UD för TT. Johan Tegel, tillförordnad chef för utrikesdepartements presstjänst, påpekar att telefonförbindelserna med Bryssel har varit mycket dåliga under dagen. UD står i kontakt med anhöriga till ett fåtal svenskar i staden som ännu inte har kunnat nås, säger Tegel till TT. På torsdagen uppger UD för Sveriges Radio att en av de saknade svenskarna hittats vid liv. 


IS har tagit på sig dåden

Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig bombdåden i Bryssel, uppger Reuters och hänvisar till en nyhetstjänst som står gruppen nära. Nyhetstjänsten uppger i ett meddelande att IS-krigare genomförde en serie dåd med hjälp av bombbälten och sprängladdningar, rapporterar belgiska HLN.  Efter att Belgiens premiärminister Charles Michel tidigare sagt att det är en svart dag för Belgien uppger IS i ett uttalande att fler "svarta dagar" ska komma som svar på motståndet mot IS. 

Två explosioner

Två explosioner ägde rum vid Bryssels flygplats strax före klockan 08.00 under tisdagsmorgonen. SvD:s Brysselkorrespondent Teresa Küchler befann sig på platsen. 

– Det var först en liten explosion och sedan en större, vid incheckningsdisken. Hela huset skakade, det är rök över allt och det låg människor på marken inne i terminalen. De såg inte skadade ut utan hade antagligen bara lagt sig ner. Det rasade ner flis från taket. Alla butiker har stängt och vakter drivit alla ur hallen. Människor springer, säger hon till SvD kort efter händelsen. 

– Jag hade rast när jag hörde och kände en kraftig explosion — härifrån ser vi över avgångshallen och vi såg en plym av rök komma ut, säger Niels Caignau, som jobbar på flygplatsen till den flamländska radio- och tv-kanalen VRT, enligt BBC.

Alla som befann sig på flygplatsen evakuerades från byggnaden som sedan stängdes. En tredje bomb som påträffats på flygplatsen har oskadliggjorts av tekniker, uppger en hög regional tjänsteman enligt Reuters. 

Sprängdåd i tunnelbanan

En timme senare kunde inträffade ytterligare en explosion vid en tunnelbanestationen Maelbeek i Bryssel. Stationen ligger endast en station bort från stationen Schuman, där EU-kommissionens högkvarter ligger. 
Minst 20 personer dog av explosionen i tunnelbanan. Efter dådet i tunnelbanan uppmanades allmänheten att "stanna där ni är". 

Var självmordsbombare på flygplatsen

Explosionerna vid flygplatsen var självmordsdåd, vilket belgisk åklagare bekräftade strax före klockan 11.00 under tisdagen. Den belgiska tidningen Het Laatste Nieuws rapporterar att regeringskällor talar om ett angrepp och skottlossning skanha hörts i avgångshallen, följt av  "rop på arabiska" som sedan följdes av explosionerna.

Katastrofläge infört

Terrornivån i Belgien har höjts till nivå 4, den högsta nivån.

– Katastrofplanen har aktiverats. Vi har information om att flera explosioner inträffade, men ingenting är bekräftat. Flygplatsen är stängd, säger den regionale regeringschefen Rudi Vervoort till tv-kanalen RTL.

Flygplatsen Zaventem i Bryssel, där två av explosionerna inträffade, kommer att vara stängd åtminstone under onsdagen och torsdagen, uppger nyhetsbyrån AFP
 

Texten uppdateras kontinuerligt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset