Fiona Hodge tröttnade på att ingen kunde se varför sonen Ben skulle bli en tillgång på deras arbetsplats. Nu har hon startat uppropet #GiveBenAJob för att han ska bli självförsörjande.– Samhället går misste om något när man separerar en grupp från resten av samhället, säger Maria Hård af Segerstad Lindhoff, ordförande för Svenska Downföreningen.

Bulls

Fiona Hodges styvson Ben har Downs syndrom, men har haft flera praktikplatser , obetalda och tillfälliga tjänster men ingen vill ge honom ett riktigt jobb med vaniga arbetstider och lön. 

”Downs syndrom betyder inte att hans jobb inte är värt en lön som för vem som helst”, skriver Fiona Hodge i ett av sina många twitterinlägg om sonen. 

Inläggen har snappats upp och spridits av mängder av kända och okända människor och nu har jobberbjudanden till och med börjat trilla in. Ett kafé i Liverpool har sagt att de gärna vill ge Ben ett jobb och andra har visat intresse för att han ska skicka in en ansökan.

13-åriga Madison med Downs syndrom sjunger mot alla odds

Även i Sverige är det uppförsbacke för personer med Downs syndrom att ta sig in på arbetsmarknaden, enligt Maria Hård af Segerstad Lindhoff, ordförande för Svenska Downföreningen.

– Det är så ovanligt med folk med funktionsnedsättningar på arbetsplatser i dag så man kommer inte ens så långt att man behöver utsättas för fördomar, säger hon till Metro.

Mycket av föreställningarna som finns mot personer med Downs syndrom kommer från den tid då personer med handikappet i stort sett var dömda till ett liv på institution och inte förbereddes för att vara en del av samhället. 

– Det har hänt ganska mycket, men det följer med unga vuxna som växt upp på 1980-talet än i dag. De har inte fått möjlighet att utvecklas på det sätt det hade kunnat. 

Även om det finns saker personer med intellektuella handikapp inte klarar av finns det välidigt mycket de klarar av på en arbetsplats också.

– Jag tror att samhället går miste om något när man separerar en grupp från resten av samhället, säger Maria Hård af Segerstad.

På lördag uppmärksammas Downs syndrom på olika sätt genom Internationella Downs syndromdagen. En viktig svensk fråga som kommer att diskuteras är hur personer med Downs ska inkluderas i begreppet mångfald, som oftast är likställt med ursprung, kön och läggning.

Om du vill uppmärksamma dagen kan du ta på dig olikfärgade strumpor i morgon den 20 mars. Strumporna ska symbolisera att olika är kul.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset