Ben Affleck är van vid tuffa tag från "Batman"-filmerna, men rollen i "The accountant" var ännu hårdare, konstaterar han. Arkivbild.
Ben Affleck är van vid tuffa tag från "Batman"-filmerna, men rollen i "The accountant" var ännu hårdare, konstaterar han. Arkivbild.

I rollen som Batman har han slagit skurkar gula och blå. Men det var inte nog för att förbereda Ben Affleck för rollen i "The accountant". – Det här var oerhört mycket tuffare, säger han till TT.

Skillnaden är att fajterna i "Batman"-filmerna till så stor del handlar om specialeffekter, konstaterar han. Där filmar man en kort sekvens som sedan bryts för effekter som ska in senare.

– Här handlade det om realism och om mer sammanhängande scener.

– När det gäller vapnen tränade jag med bland annat FBI-killar och med agenter som har varit med i Mossad. Jag ville att det skulle se ut som om jag visste vad jag sysslade med, inte som någon som plötsligt bara hade ett coolt vapen i händerna.

Autistiskt mattesnille

I "The accountant" spelar Ben Affleck en man som är autistisk och ett mattesnille. Han har en redovisningsfirma, men är i hemlighet också revisor för några av världens mest efterspanade skurkar. Hans pappa uppfostrade honom till att bli prickskytt och bra på att slåss, vilket kommer väl till pass när han och en ung kvinna (Anna Kendrick) plötsligt jagas av lönnmördare efter att de kommit för nära ett stort teknikföretags hemligheter.

Affleck gjorde mycket research för att komma in i rollen.

– Jag träffade en rad personer som är autistiska och jag träffade lärare som undervisar dem. Alla var villiga att dela med sig av sina erfarenheter, och jag fann inte minst en massa humor, som jag försökte få med i filmen, säger Affleck.

– En av mina agenter har en son som är autistisk. De såg filmen och sade att de tyckte mycket om den.

"Originell rollfigur"

Han drogs till "The accountant" inte minst för att det var ett originalmanus, inte baserades på en bok eller var en uppföljare.

– Det blir svårare och svårare att hitta originalberättelser, och den här gav mig möjligheten att skapa en originell rollfigur.

Uppföljare, ja. Kommer det ännu en "Batman"-film?

– Ja, men vi har ännu inte vare sig färdigt manus eller färdig budget. Jag vet att det finns ett stort intresse kring en ny film, men det är bättre att vi tar den tid som behövs och gör det bra.

I somras kunde vi se Affleck som Batman göra ett inhopp i "Suicide squad".

– Det var oerhört kul, även om det bara var ett par dagars inhopp för mig. Det är alltid kul att vara med Will Smith. Och jag gillar Batman. Han är en superhjälte utan superkrafter, en sårbar person.

Härnäst får vi se Ben Affleck i Dennis Lehane-filmatiseringen "Live by night", som Affleck också har regisserat. Den har svensk premiär i januari.

Chuck Zlotnick
Ben Affleck och Anna Kendrick jagas av lönnmördare i thrillern "The accountant". Pressbild.
Joel Ryan
Cynthia Addai Robinson, Ben Affleck och Anna Kendrick inför världspremiären på "The accountant", där Affleck spelar ett autistiskt mattegeni. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset