Angelica Bengtsson är i mästerskapsform. Arkivbild.
Angelica Bengtsson är i mästerskapsform. Arkivbild.

Angelica Bengtsson vill till final – och hoppa högre än någonsin.OS-formen går det inte att klaga på.– Jag hoppade stav på träning i går och det kändes helt fantastiskt, säger hon.

Angelica Bengtsson har ett imponerande facit i de senaste årens mästerskap: Femma i EM 2014, brons i inomhus-EM och fyra i VM förra året, nytt brons i EM i somras.

Ingen i friidrotts-Sverige kan matcha den sviten.

Efter kvalmissarna för både Daniel Ståhl och Michel Tornéus framstår Bengtsson mer och mer som det stora blågula hoppet på Olympiastadion i Rios utkanter.

Kan krävas rekord

Men för att nå en topplacering även i OS kommer Bengtsson med all säkerhet behöva hoppa högre än hon någonsin gjort. Hennes svenska rekord lyder 4,70, medan årsbästat är 4,65 – men så har 23-åriga Bengtsson å andra sidan bara gjort två tävlingar utomhus i år.

– 4,80 kan räcka långt, men för att vara säker på medalj ska man nog hoppa 4,85. Enligt min plan bör jag komma till final, annars blir jag besviken, säger småländskan när landslaget har pressträff i OS-byn i Rio.

– Man får sikta så högt som det bara går. Sedan är det väldigt tufft, det har aldrig varit så här tufft motstånd i något mästerskap jag har varit med i.

Tränat hårt

Enda tävlingen som Bengtsson gjort sedan EM-bronset i Amsterdam är lilla Ölandsspelen – men då hoppade hon längd mest för skojs skull. Några fler stavhoppstävlingar har det alltså inte blivit, precis enligt ursprungsplanen.

– Vi har satsat mer på träning. Efter EM var jag inte skadad någonstans, så vi har verkligen kunnat köra på med träning. Och jag har behövt det, säger Bengtsson.

I våras gick hon tillbaka till att tränas av pappa Glenn, efter att ha flyttat hem från Frankrike.

– Det känns väldigt tryggt att ha kört ett seniormästerskap med pappa och att det lyckades bra. Jag är väldigt förväntansfull.

Även Michaela Meijer är med i stavhoppet, som avgörs med kval på tisdag och final på fredag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset