Det finns strukturer i samhället som måste belysas. Så beskriver @svartkvinna syftet med det Instagramkonto som uppmanar svarta kvinnor att berätta om när de blivit utsatta för sexism, rasism och exotifiering. På ett dygn har det fått 8 000 följare.

”Jag har tänkt på en grej… Din mamma är ju från Afrika. Finns det någon risk att du eller någon av dina syskon har AIDS? /Min inneboende”, ”Är det sant som det sägs? Att svarta kvinnor är våtare än andra? /Manlig bekant”. Det är bara några av de historier som delas på Instagramkontot @svartkvinna, där människor uppmanas att berätta om när de utsatts för sexualisering, exotifiering och rasism.

– Anledningen till att jag skapade det är för att jag tycker att det finns strukturer i vårt samhälle som måste belysas. Jag och mina vänner har länge pratar om hur skevt och konstigt det är varför vissa av oss får vissa typer av kommentarer och andra inte, säger den kvinna som startat kontot.

I det långa loppet vill hon få folk att förstå hur många det finns som faktiskt lever med den verkligheten som beskrivs på Instagramkontot.

– Dels önskar jag att de som inte identifierar sig som svarta kvinnor tänker efter innan de kommer med sådana här kommentarer och frågor. Men kontot är också till för de kvinnor som läser och delar sina historier, så att de kan få någon sorts gemenskap genom att förstå att de inte är ensamma.  

Kontot startades på måndagen och på bara ett dygn fick kontot över 8 000 följare. En är Karin ”Kakan” Hermansson.

‪ – Initiativet är smart och starkt. Att skildra kvinnors historier, och speciellt svarta kvinnors verklighet, hör inte till vanligheten. Rasism och sexism stimulerar varandra och ger uttryck för den vidrigaste människoåskådningen någonsin. Kvinnors berättelser blir ofta reducerade till lögner och överdrifter, men det är sen länge dags att våga se verkligheten, och göra något åt den, säger hon. 

Läs mer: 
Så får du en miljon följare på Instagram

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset