Marcus Berg får mest svara på frågor om rasistanklagelsen i samband med landslagsträffen.
Marcus Berg får mest svara på frågor om rasistanklagelsen i samband med landslagsträffen.

Lebogang Phiri påstår att Marcus Berg har kallat honom för "apa".Den svenske landslagsanfallaren viftar snabbt bort anklagelserna.– Det är inget som jag har sagt, det är inget som har hänt, säger han.

Vad som egentligen hände under Europa League-kvalmatchen tidigare i augusti är inte känt.

Just nu står ord mot ord.

Brøndbys Lebogang Phiri säger att han blev utsatt för ett rasistiskt påhopp.

Panathinaikos Marcus Berg hävdar att det inte är sant.

Ämnet var något som landslagsanfallaren själv tog upp när han träffade svenska medier under onsdagen.

– Efter senaste matchens påståenden från Brøndby vill jag gå ut och säga att det inte är sant. Jag som person står inte för några rasistiska åsikter, alla människor är lika mycket värda för mig och jag respekterar allihop, säger han.

– På planen är det alltid hett men det där är inget som jag har sagt. Sedan blev det efterspel på allt.

"Inget som har hänt"

Brøndby har anmält Marcus Berg till Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) för rasism. Men 30-åringen är inte orolig för någon eventuell fällande dom.

– Inte alls, eftersom det inte är sant, säger han.

– De har lämnat in något till Uefa men vi vet inte om det har tagits upp det eller när det kan komma något beslut. Det får vi se. Men som jag sade så är det här inget som har hänt.

Rasismanklagelsen har han så gott det går lagt åt sidan. Sedan landslagssamlingens första dag handlar det mesta om att förstå direktiven från nye förbundskaptenen Janne Andersson samt se till att detaljerna sitter till VM-kvalet hemma mot Nederländerna på tisdag.

Och Berg gillar vad han hittills har sett av det "nya landslaget".

– Visst är det väldigt mycket nytt men det är ändå spelare som är i bra ålder och i bra fas i karriären. De är på väg uppåt. Många har bytt lag och ligor, och det känns som det finns kvalitet och talang, säger han.

– Jag tror verkligen det kan bli bra. Sedan får vi se mot Holland hur det går resultatmässigt men prestationsmässigt tror jag det blir bra. Det har vi förutsättningar för.

Kan missa VM-kvalstarten

Anfallaren, numera är en av truppens äldre och rutinerade spelare, blir en av dem som får ta större ansvar i offensiven efter Zlatan Ibrahimovic avslutade landslagskarriären med EM i Frankrike.

– Det har pratats lite om att anfallare ska ta stort ansvar i första delen av defensiven. Förr var det lite mer att den som spelade med Zlatan skulle ta den ansvaret. Det kan det bli skillnaden för mig om jag får spela. Nu blir mer att man växeldrar i defensiven, säger han.

Marcus Berg ser just nu ut att vara en av spelarna som förbundskapten Andersson satsar på till mötet med Nederländerna.

Men om svensken kan spela är långt ifrån säkert. Hustrun Josefine Ringblom Berg väntar familjens tredje barn och Berg är beredd att åka till Grekland när födseln börjar närma sig.

– Det är planerat till den 3 september. Jag hoppas det blir tidigare men jag är beredd att åka hem. När frugan ringer är jag på första flyget hem, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset