Kári Árnason firas efter ledningsmålet för Malmö FF i toppmötet med IFK Norrköping.
Kári Árnason firas efter ledningsmålet för Malmö FF i toppmötet med IFK Norrköping.

Som en internationell bortamatch mot ett skickligt lag.Så ville Malmö FF-tränaren Allan Kuhn att spelarna skulle ta sig an toppmötet med IFK Norrköping.Han fick som han ville. Nu ligger vägen öppen till SM-guldet.– Men vi kan inte fira än, säger anfallaren Jo Inge Berget.

2–1 på Östgötaporten ger Malmö FF ett drömläge i jakten på klubbens tredje allsvenska guld på fyra år. Med fyra omgångar kvar och tolv poäng att spela om är försprånget till AIK och IFK Norrköping sju poäng. Men Kuhn vill inte ta ut något i förskott. Det uppenbara kostar han dock på sig att konstatera:

– Det är klart att det ser bra ut, men fotboll är fotboll. Det ska man komma ihåg, säger han.

För Jens Gustafsson, IFK Norrköpings manager, är saken klar:

– Guldet, det tar Malmö, säger han.

Krävs en genomklappning

Det ska mycket till för att MFF ska släppa greppet om Lennart Johanssons pokal. Östersund, Falkenberg, Gefle och Hammarby väntar framöver. Det krävs en smått historisk genomklappning för att det inte ska bli en rejäl guldfest i Malmö om några veckor.

Matchvinnarna mot IFK Norrköping:

+ Mittbacken Kári Árnason, som nickade in ledningsmålet. Islänningen använde kroppen i trängseln på hörnan efter knappt en halvtimmas spel, höll undan Linus Wahlqvist och mötte bollen med pannan. Hans första mål för säsongen.

+ Alexander Jeremejeff som fick bollen på sig sedan han kommit i vägen för Yoshimar Yotúns nick mitt i andra halvlek.

Däremellan spetsade Nicklas Bärkroth till dramatiken i toppmatchen när han obevakad tryckte in kvitteringen kort efter pausen.

Berget stack ut

Men Jo Inge Berget var spelaren som stack ut i det blivande (?) mästarlaget. Norrmannen låg bakom hörnan vid det första målet och det var han som slog inlägget till Jeremejeffs segermål. Utöver det prickade han stolpen och var ett ständigt offensivt hot.

– En riktigt god bortaseger mot ett topplag. Det var mycket som stod på spel. Norrköping behövde tre poäng idag och det är klart att när vi tog alla tre har vi sju upp och har skapat en lucka, säger Berget.

TT: Kuhn liknade matchen vid en internationell bortamatch. Håller du med?

– Norrköping är ett bra lag och de har gjort resultat på sin hemmaplan. Vi visste att vi var tvungna att komma hit och göra en riktigt bra match för att vinna och det tycker jag att vi gör. Vi spelar klokt och gör en bra match.

TT: Sju poäng upp och fyra omgångar kvar. Hur ser du på det?

– Det ser väldigt bra ut, men det är för tidigt att säga att vi har vunnit men det ska mycket till om vi inte tar det här nu. Men vi kan inte fira än.

"Upp till oss själva"

– Allt är upp till oss själva och vi är i god form, har en bra trupp och trots att Magnus Wolf Eikrem och Markus Rosenberg inte är med gör vi det bra.

TT: Det som imponerar mest på dig?

– Ja, några kommer in som inte spela så mycket och gör det bra. Jag har skrutit tidigare över att vi har en riktigt bra trupp och det tycker jag att vi visar här mot slutet. Mot både Häcken och Norrköping spelar vi utan de kanske största stjärnorna och vinner ändå.

Till matchen mot Östersund hemma får någon annan kliva in för Berget. Han drog på sig en varning i slutminuterna och är avstängd.

– Varningen var kanske lite billig, men samtidigt var det lite dumt och onödigt av mig att gå in med den kraften i duellen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset