På lördag avgörs V75 och internationella loppet Åby stora pris. Utan travtränaren Robert Bergh som bojkottar sin hemmabana. Orsaken är att Bergh blivit polisanmäld för brott mot djurskyddslagen av banveterinären Anders Bergqvist.– Det är en väldigt tråkig situation som uppkommit, säger sportchefen Jon Walter Pedersen till TT.

Åby tävlar både fredag och lördag, banans största travhelg med internationella hästar och mycket bra sport. Men banans största och framgångsrikaste tränare Robert Bergh startar inte en enda häst av de 160 han har i stallet.

Sedan en månad tillbaka vägrar Bergh tävla på sin hemmabana så länge banveterinären Anders Bergqvist är kvar. Orsaken är att Bergh i två fall blivit polisanmäld för brott mot djurskyddslagen och en förundersökning är inledd.

Fler bojkottar

Även Jägersrokusken Joakim Lövgren har blivit polisanmäld av Åbys banveterinär för brott mot djurskyddslagen (felaktig drivning). Lövgrens hästar tävlar fortsatt på Åby men han vägrar att köra i loppen själv.

– En polisanmälan känns som en väldigt tung sak att få emot sig, som om man vore kriminell eller så. En sak är i alla fall säker och det är att jag aldrig kommer att kunna tävla någon fler gång på Åbytravet så länge Anders Bergqvist finns kvar i sin yrkesroll. Åbytravet är inte en dräglig arbetsplats längre, utan olustig och ohälsosam, säger Lövgren till Travronden.

Enligt sportchefen Jon Walter Pedersen är det fler tränare som inte anmäler sina hästar till Mölndalsbanan.

– Det är en dold skara travtränare som väljer att inte tävla hos oss, en tyst bojkott kan man väl säga. Det är väldigt trist och det känns verkligen i hjärtat. Särskilt när vi har en sådan här stor helg framför oss och fokus är på banveterinären och Berghs och Lövgren bojkott, säger han.

Jordbruksverkets ansvar

Samtliga banveterinärer är anställda av Jordbruksverket. Deras uppgift är att se till att djurskyddet följs vid varje tävlingstillfälle. En veterinär kan vägra låta en häst tävla om den anses lida på något sätt. De kan också polisanmäla om de anser att ett brott har begåtts mot djurskyddslagen.

– Jag är medveten om situationen och jag kommer att kalla till ett möte inom kort med Åby travsällskap. Kanske även med Svensk Travsport (ST) som vi har en bra dialog med. Men jag har fullt förtroende för våra anställda, att de gör korrekta bedömningar ute på travbanorna, säger Anna Larsson på Jordbruksverket.

Läget är alltså låst för tillfället. Bergh och Lövgren fortsätter sin bojkott. Banveterinär Anders Bergqvist jobbar vidare och den stora förloraren är Åbytravet.

– En första kontakt är i alla fall tagen med Jordbruksverket och jag hoppas på ett snabbt resultat, men jag är rädd för att det kommer att ta tid. Det jag vill är att vår bana ska bedömas lika som andra travbanor i Sverige, säger Pedersen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset