Sveriges Marcus Berg, till höger, jublar efter 1–0-målet mot Nederländerna.
Sveriges Marcus Berg, till höger, jublar efter 1–0-målet mot Nederländerna.

Nederländerna var på jakt efter ett ledningsmål.Då klev Marcus Berg fram från ingenstans och lobbade in Sveriges ledningsmål strax före paus.– Jag fick till en fantastisk chip, säger Berg efter 1–1 i VM-kvalpremiären.

Publiken ropade på en nederländsk hands och spelet stannade upp för ett ögonblick. Då snodde Marcus Berg åt sig bollen och lyfte läckert in 1–0 för Sverige i 43:e minuten.

– Det var väldigt speciellt. Jag vet inte vad som hände. Jag tror att de flesta trodde att det var avblåst, jag också först. Så jag stannade upp, när det är Strootman som såsar med bollen. Så jag tog den av honom och chippade in den, det var inte mer att göra, säger Panathinaikos-anfallaren.

– Jag kollade mot mål och tyckte att han (målvakten Jeroen Zoet) var lite långt ut, jag fick till en fantastisk chip och den går ribban in till och med. Det var en skön känsla.

Målet gjorde att Sverige högst oväntat kunde gå till halvtidsvila i ledning.

– Det var otroligt skönt och viktigt att sätta ettan. Men vet hur viktigt det är för ett lag att göra första målet, det finns statistik att det är väldigt sällan som man förlorar om man gör första målet.

"Ska vara nöjda"

Men Nederländerna var för tungt i andra halvlek. Sverige orkade inte stå emot och Bergs mål räckte till slut till en poäng.

– Det är klart att när man leder så vill man inte tappa det, samtidigt som de har så mycket boll och kommer till ganska mycket farliga chanser. Så jag tycker att vi ska vara nöjda med en poäng, sett till hur matchen ser ut, säger värmlänningen.

Han menar att det finns en hel del att jobba med framöver för Janne Anderssons nya landslag.

– Själva känslan och inställningen måste vi ta med oss och göra varje match, jobba för varandra som vi gör i dag. Men fotbollsmässigt kan vi göra det bättre, säger Berg.

– Det var otroligt mycket spring för hela laget och vi skapar väl inte så mycket chanser. Jag tycker att vi kan hålla i bollen mer än vi gör.

Hyllade Olsen

Han skickade ett extra tack till målvakten Robin Olsen, klart bäste svensk på Friends.

– Jag har aldrig sett honom så bra, jag är otroligt glad för hans skull. Han är en jätteduktig målvakt såklart, men har inte spelat så mycket här, säger Berg.

– Han räddade oss i dag, han var fantastisk.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset