Romulo blev Bajens hjälte mot Helsingborg.
Romulo blev Bajens hjälte mot Helsingborg.

Helsingborg börjar förbereda sig för ett eventuellt kvalspel.Hammarby kan däremot se fram mot allsvensk fotboll även 2017.– Ja, nu är det klart, sade tränaren Nanne Bergstrand efter 1–0-segern på bortaplan.

Segern borta mot Helsingborg gör att Hammarby står på 35 poäng efter 25 omgångar och ingen klubb har tvingats kvalspela för sin allsvenska existens med en sådan poängskörd sedan landets högsta fotbollsserie utökades till 16 lag säsongen 2008.

– Hade vi förlorat hade det varit sju poäng (ner till Helsingborg), då hade det varit en annan sak. Samtidigt är det väldigt tätt där i mitten och det handlar också om att hamna högt upp och ha en så bra höst som möjligt, sade Hammarbytränaren Nanne Bergstrand efter 1–0-segern borta mot Helsingborg.

Ska scouta kvalmotstånd

Helsingborg ligger kvar på kvalplatsen med sina 22 poäng och nu ska skåningarna scouta eventuella kvalmotståndare från superettan.

– Vi kommer att börja nu, sade Helsingborgsmanagern Henrik Larsson.

Upp till Sundsvall, som har en match mindre spelad (möter Jönköping på lördag), på säker mark skiljer det tre poäng. Ner till Gefle på nedflyttningsplats är det sju poäng.

– Det är mycket poäng att spela om fortfarande, men vi måste förbereda oss på att det kan bli kvalspel. Och sedan måste vi se upp ändå – vi har Gefle bakom oss som får en ny möjlighet med det här, sade Larsson.

Hammarbys segermål, i en händelsefattig allsvensk fotbollsmatch, föll i den 83:e minuten när Romulo tilläts nicka in matchens enda mål bakom Matthew Pyzdrowski, som olyckligt halkade till precis när han skulle skjuta ifrån i ett försök att rädda avslutet.

– En match, som sett till chanserna, borde ha slutat 0–0. Vi skapar inga superheta chanser, det gör inte Hammarby heller, sade Henrik Larsson.

Sex raka bortanollor

Genom 1–0-segern håller Hammarby liv i sin fina bortasvit. Stockholmslaget har inte släppt in ett mål på sex raka bortamatcher och har tagit 14 av 18 möjliga poäng på dessa matcher.

– Vi har tajtat ihop laget. Sedan har vi säkert haft nytta av hur vi spelat tidigare, det är inte bara till att tajta ihop ett fotbollslag. Spelarna har lärt sig lite mer fotboll också och taktiskt skicklighet, den var inte lika tydlig tidigare, sade Nanne Bergstrand om Hammarbys starka bortaresultat sedan serien vände.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset