Familjen Ljungström bjuder ni in dig till att fira jul med dem.
Familjen Ljungström bjuder ni in dig till att fira jul med dem.

Berith Ljungström och hennes familj bjuder, med hjälp av en annons på Blocket, in alla ensamstående för att fira jul med familjen under julafton. Alla är välkomna oavsett kön och ålder och annonsen har nu visat sig vara en succé med över 100 personer som har hört av sig.

Det började med att Berith Ljungström från Åkersberga såg ett inlägg på Facebook för några veckor sedan där en femårig pojke från Malmö önskade sig en enda sak i julklapp; att han och hans mamma skulle få fira jul med en familj.

Det fick Berith att kontakta pojken, som dock redan hade fått flera svar från olika familjer i Malmö. Berith gav dock inte upp idén om att vilja hjälpa någon eller några ensamma personer.

– Jag gick och tänkte på det i några dagar, sen beslutade jag mig för att lägga upp annonsen på Blocket igår, där jag bjuder in människor att fira jul med oss, berättar Berith.

Responsen som följt under det senaste dygnet har varit enorm. Familjen har överösts med mejl från helt okända människor som tackar för deras stora hjärta och över deras vilja att öppna upp sitt hem för främlingar.

– Jag trodde aldrig att responsen skulle vara så här stor. Jag räknade med kanske fem svar. I nuläget har vi cirka 95 mejl som vi inte ens har hunnit öppna och då har jag inte nämnt alla som vi faktiskt har öppnat och läst.

De flesta som har hört av sig har varit ensamstående mammor, som gärna vill komma med sina barn och fira jul, men respons har även kommit från pensionärspar och yngre människor i 20-års åldern som är ensamma över julen.

►LÄS MER: Här är världens gulligaste julfest

– I och med den stora responsen kommer det bli svårt för oss att bestämma vem som får komma. Vi har sex lediga platser, så nu gäller det för oss att gå efter hjärtat och bedöma vem som vi anser behöver det här mest.

Några har dock redan blivit bortsorterade eftersom det inte endast har rört sig om människor som varit helt seriösa. Ett 20-tal personer intresserar sig mest för hur mycket sprit som kommer att finnas på julbordet.

– Vissa har till och med varit så pass fräcka att de frågat hur pass avklätt julen firas i vår familj. Men den typen av förfrågningar försvinner direkt. Vi är en barnfamilj och det blir därför ingen sprit på vårt julbord, förklarar Berith bestämt.

Familjen har även bestämt sig för att ge eventuella barn som dyker upp en julklapp om föräldrarna inte har råd med detta.

– Vi kommer att kontakta dem som vi har beslutat oss för innan de kommer hit. Är det någon som har barn men inte har råd med julklappar till dem kommer vi självfallet att köpa en julklapp till dem.

Under eftermiddagen har även människor hört av sig till Berith och hennes familj som har velat sponsra dem med pengar för att hjälpa dem med deras ändamål.

►LÄS MER: Hemlösa, ensamma och behövande – här kan alla fira jul i gemenskap

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset