Charlotte Kalla. Arkivbild.
Charlotte Kalla. Arkivbild.

Efter kollapsen i världscuppremiären i Ruka kommer Charlotte Kalla inte att tävla i Lillehammer i helgen.– Hon ska nu genomgå en rejäl medicinsk undersökning, säger förbundskapten Rikard Grip.Besked om Kallas hälsostatus dröjer till onsdag.

Längdskidstjärnan kom på 75:e plats i söndagens klassiska lopp över 10 km.

Till synes var det oförklarligt, och hon var uppgiven efteråt.

– Jag kan inte förklara vad det var som hände. Det kändes ju inte bra, det var stumt i kroppen, inget som jag känt tidigare. Det var som att det inte alls fanns energi i kroppen, sade Kalla då.

Till Stockholm

När landslagsledningen tog ut truppen till Lillehammer saknades Kalla bland de anmälda.

– Hon hade ju inte feber under loppet och hon kände inte av skadan, men kroppen gjorde inte som hon ville. Det är ju en sak om man är i dålig form, det här beskrivs som något annat, inte ens i närheten. Det är det som gör det lite förbryllande och oroväckande, sade hennes tränare Magnus Ingesson till NSD.

Enligt förbundskapten Grip tar de signalerna på allvar, och skickar därför Kalla till en specialist i Stockholm. På grund av problem med flyget från Finland är undersökningen dock lite försenad.

– Det viktiga nu är att få reda på om det finns en medicinsk anledning till det som hände, säger Grip.

Enligt skidförbundet inleds undersökningen på tisdagsmorgonen och pågår till onsdag eftermiddag/kväll. "Innan dess kommer inga ytterligare besked kunna ges om Charlotte Kallas status" skriver de i ett pressmeddelande.

Northug på plats

Bland svenskarna som åker till Norge finns de båda världscupledarna Stina Nilsson och Calle Halfvarsson. Däremot saknas som väntat Johan Olsson, som väljer att inte toppa sig till varje helg utan satsar på tävlingarna i Davos och Lahtis i stället.

I det norska laget till minitouren i Lillehammer gör storstjärnan Petter Northug säsongspremiär i världscupen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset