Regeringen har fortfarande inte tagit fram en finansieringsmodell för en planerad renovering av Kungliga Operan. Arkivbild.
Regeringen har fortfarande inte tagit fram en finansieringsmodell för en planerad renovering av Kungliga Operan. Arkivbild.

Regeringen dröjer ännu med besked om den planerade jätterenoveringen av Kungliga Operan. Finansieringen för bygget, beräknat att kosta minst två miljarder, är inte klar.

– Finansieringsmodellen tar tid, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och tillägger att så snart den är klar kan regeringen trycka på startknappen för processen.

Frågan togs upp i en debatt i riksdagen med anledning av en interpellation från moderaten Olof Lavesson. Kulturministerns besked är att regeringen siktar på att ta beslut före årsskiftet om att sätta igång det hela. Det står också i budgetpropositionen som kom för en månad sedan.

I våras lovade Bah Kuhnke ett besked i närtid och Olof Lavesson tycker egentligen inte att han blev så mycket klokare av det ministern nu säger. Ambitioner om att ta beslut före årsskiftet är bra, anser han, men...

– Ett ständigt besked från regeringen, och kulturdepartementet i synnerhet, är att det finns väldigt mycket ambitioner, löften och vilja. Men det är inte vilja som räknas, det är resultat, säger Lavesson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset