Trots Netta Barzilais vinst var det länge oklart om Eurovision kunde hållas i hennes hemland.
Trots Netta Barzilais vinst var det länge oklart om Eurovision kunde hållas i hennes hemland.

Israel var tvungna att betala in 124 miljoner för att inte bli av med värdskapet av Eurovison 2019. I sista stund fick tv-bolaget stöd av regeringen – och tävlingen blir av som planerat i landet.

Förra veckan var det oklart huruvida Israel hade råd att anordna Eurovison song Contest 2019. Det israeliska tv-bolaget Kan var tvungna att betala in 124 miljoner kronor till den europeiska radio- och tv-unionen EBU, och vädjade om hjälp till landets premiärminister Benjamin Netanyahu.

LÄS MER: Israel vinner 2018 års Eurovision song contest

I sista stund fick Kan stöd av Israels finansdepartement – och landets Eurovison-fans kan andas ut. Tv-bolaget kunde under gårdagen betala in summan till EBU, rapporterar Aftonbladet.

– Det gläder mig att kunna informera Israels medborgare att Eurovision song contest kommer att hållas i Israel 2019, skriver kommunikationsministern Ayoub Kara på Twitter, enligt Aftonbladet.

Anledningen till att beloppet betalas in redan nu är att EBU vill undvika att värdlandet hoppar av tätt inpå tävlingen.

– Jag vill tacka premiärminister Benjamin Netanyahu för hans insatser för att föra det viktigaste europeiska kulturevenemanget till vårt land. Jag vill också tacka medlemmarna av finansministeriet och Kan för deras gemensamma arbete för att behålla tävlingen, skriver han.

Risk för politiskt sprängstoff

Under tävlingarna i Lissabon 2018 var det Netta Barzilai med låten ”Toy” som drog det längsta strået. Efter det har hon blivit ett känt namn världen över, och besökte nyligen ”Allsång på Skansen” under Europride i Stockholm.

LÄS MER: Oscarsgalans nya kategori – kan öppna upp för ”Mamma Mia”

Det var fjärde gången i historien som Israel vinner tävlingen, och 2019 blir fjärde gången de anordnar Eurovison. Efter hennes vinst höjdes dock röster om att tävlingen återigen riskerar att förvandlas till ett politisk sprängstoff.

När landet tog hem vinsten var premiärminister Netanyahu tydlig med att tävlingen ska anordnas i Jerusalem, men när och var Eurovision song contest 2019 äger rum presenterar EBU först i september.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset