Tamponger kan bli momsfria i Storbritannien.
Tamponger kan bli momsfria i Storbritannien.

Brittiska kvinnor kan skatta sig lyckliga. Allt pekar nämligen på att mensskyddsmomsen på 5 procent kommer att avskaffas, skriver the Independent.

Momsen på mensskydd som i Storbritannien kallas för ”tampon tax”, alltså tampongskatt, ser ut att kunna avskaffas. För närvarande går fem procent av summan för ett paket tamponger eller bindor i Storbritannien till moms, det vill säga en slags skatt.

LÄS MER: Så många tusenlappar kostar det att ha en snippa 

Den brittiske finansministern George Osborn lovade redan i samband med höstbudgeten att tampongskatten skulle slopas. Men han hade inte räknat med att mensskydd står under EU:s skatteregler, så planen gick inte att införa. 

Men nu har 28 EU-ledare bett EU-kommissionen att ta fram ett förslag för att öka medlemsländernas möjligheter att minska sina skattesatser. Vilket innebär att medlemsländerna kan besluta att sätta noll procent i moms på exempelvis mensskydd, skriver the Independent. 

LÄS MER: Nej tampongreklamer – det är SÅ HÄR det är att ha mens 

EU-beslutet tas emot med glädje av den brittiske finansministern.

– Vi sa att vi skulle kämpa för en överrenskommelse för att minska mervärdesskattesatserna till noll, och i kväll har de europeiska ledarna välkomnat vår plan att göra just det, säger George Osborne enligt the Independent. 

LÄS MER: De kämpar för att mens inte ska kosta några pengar 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi