Regeringen vill göra det straffbart att delta i eller att ha samröre med terrororganisationer. Lagen kan börja gälla redan i höst och i dag tas beslut om att skicka förslaget till lagrådet, rapporterar SR Ekot.

Lagarna som gäller i dag gör det straffbart att resa, utbilda, offentligt uppmana och rekrytera för terroristbrott. Men den nya lagen skulle innebära att det också blir straffbart att delta i terrororganisation eller på annat sätt ha samröre med dem.

– Min bedömning är att med den här utvidgningen av det kriminaliserade området så kommer vi att kunna åtala och döma betydligt många fler i den här kretsen än man tidigare kunnat göra, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Ekot.

Enligt Johansson handlar det bland annat om att kriminalisera olika sätt att främja eller understödja terrororganisationer, exempelvis kan det vara genom att rekrytera nya medlemmar, försöka få in pengar, ordna möteslokaler och transporter.

LÄS MER: Partierna svarar: Ska IS-anhängare få hjälp att återvända till Sverige?

Fängelse i sex år

Brottet föreslås kunna ge upp till sex års fängelse.

–Om du exempelvis engagerat dig i IS eller al-Qaida så är det grovt brott, och då kommer vi kunna gå upp till sex års fängelse. Preliminärt har vi satt de straffskalorna, sedan gör vi en totalöversyn av alla straffskalor gällande terroristbrott och det kommer i mars, så då kan det bli tal om ytterligare skärpningar, men det är så långt vi sagt i den här delen, säger Morgan Johansson.

Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare sagt att de personer som anslutit sig till terrorgruppen IS innan lagändringen inte kan omfattas av den.

LÄS MER: Kritiken mot partiernas planer för IS-anhängare

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om terror