Nord- och Sydkorea sluter fred.
Nord- och Sydkorea sluter fred.

Fredagens möte mellan Nord- och Sydkoreas ledare ledde till ett nytt avtal om att avveckla kriget mellan länderna. Enligt experten Björn Jerdén krävs nu mer än bara ord från Kim Jong Un om att avveckla landets kärnvapen.

Trots dagens nya skrivelse om fred mellan Nord- och Sydkorea, menar experten Björn Jerdén, programchef och forskare som leder Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet, att den stora frågan handlar om den fortsatta relationen mellan Nordkorea och USA.

– Det finns begränsningar i hur mycket det här mötet kan leda till då Nordkorea fortfarande är hårt bundna av de sanktioner som FN:s säkerhetsråd infört, säger Jerdén och fortsätter:

– Avveckling av kärnvapen nämns i den nya skrivelsen, men det har inte kommit några indikationer på hur det ska det gå till. Nordkorea har sagt att de är beredda göra sig av med det, men utan konkreta steg.

Hur man ska tolka det faktum att Nordkorea nu säger sig vara villiga att avveckla sina kärnvapen – när de nyligen vid flertalet tillfällen skjutit upp robotar som styrkedemonstrationer för omvärlden – menar Jerdén är en fråga som experterna ställer sig.

– Att Nord- och Sydkorea kan träffas och prata med varandra är en oerhört viktig försoning som har emotionell betydelse, främst för Sydkorea. Men genom Nordkoreas styrkedemonstrationer menar skeptikerna att det ter sig väldigt konstigt att de helt plötsligt skulle vara villiga att ge upp kärnvapnen.

LÄS MER: Historiskt möte mellan Kim och Moon – gick hand i hand över gränsen

Han menar vidare att kampanjen med ”maximalt tryck” från USA kommer ligga kvar tills Nordkorea visar att kärnvapenavvecklingen är mer än bara ord.

– Det krävs handling av Nordkorea innan man lyfter på några eventuella sanktioner.

Jerdén säger att det är viktigt att komma ihåg att att USA – som är Sydkoreas allierade i detta – inte har samma ambition med relationen till Nordkorea.

– För USA handlar det främst om avveckling av kärnvapen och vi får se om det eventuellt kan orsaka sprickor i alliansen i framtiden, säger han.

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong Un har planerat att träffas senare under våren. Det återstår att se om Nordkorea då kommer förbinda sig på något nytt sätt till avtalet.

LÄS MER: Otto Warmbiers föräldrar stämmer Nordkorea

Det var på fredagen som Nord- och Sydkoreas båda ledare, Kim Jong Un och Moon Jae-in, möttes  i ett vänskapligt handslag på gränsen mellan länderna. Tillsammans skrev de under en deklaration om att formellt avsluta kriget mellan de två länderna. Det skriver CNN.

Efter det att ledarna skrev under dokumentet sa Moon Jae-in:

– Det kommer inte att bli något krig på den koreanska halvön, en ny era av fred har börjat.

Ledarna har även kommit överens om att påbörja arbetet med en total nedrustning.

– Kim Jong Un och jag har gått med på att fullständig nedrustning av kärnvapen kommer att uppnås, och det är vårt gemensamma mål, säger den sydkoreanske ledaren.

Enligt avtalet ska Koreakriget officiellt avslutas redan under detta år. Beslutet kommer efter 65 år av fientliga utspel mot varandra.

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset