Årets nyårsafton kan bli den sista då det är fritt fram att skicka iväg klassiska nyårsraketer.
Årets nyårsafton kan bli den sista då det är fritt fram att skicka iväg klassiska nyårsraketer.

Årets nyårsafton kan bli den sista då det är fritt fram att skicka iväg klassiska nyårsraketer. Från och med nästa år kommer det att krävas tillstånd och särskild utbildning för att använda raketer med styrpinne.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som ligger bakom beslutet att förbjuda nyårsraketerna.

– Vi kommer att tillståndsbelägga alla raketer på pinne, säger Mikael Ekeberg på MSB till tidningen Mitt i.

Ska minska olyckor

Anledningen är att de har uppmärksammat att raketer med styrpinne har varit överrepresenterade i olycksstatistiken under de senaste åren. Varje år skadas cirka 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning, enligt MSB. Med de nya reglerna ska olyckorna minska.

– Det är det huvudsakliga syftet, säger Mikael Ekeberg.

LÄS MER: Stor undersökning: De flesta kommuner nobbar nyårsfyrverkerier

Införs i sommar

Sveriges fyrverkeribranschförbund, SFB, tog redan förra året ett gemensamt beslut om att inte köpa in raketer mer och de är positiva till de nya åtstramningarna.

De nya reglerna förväntas införas den 1 juni 2019. Men MSB oroas över att man kommer få fortsatta problem med olagliga import av fyrverkerier.

– Den finns kvar och internationell försäljning över internet är ett stort problem, säger Mikael Ekeberg till tidningen.

LÄS MER: Kommun satsar annat fyrverkeri – beskrivs vara miljövänligare

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om fyrverkerier