Ensamkommande flyktingar anländer vid Hyllie station i Malmö i november 2015. Den nya lagen gör de möjligt för den som inte fått beviljat uppehållstillstånd att söka på nytt, förutsatt att de studerar.
Ensamkommande flyktingar anländer vid Hyllie station i Malmö i november 2015. Den nya lagen gör de möjligt för den som inte fått beviljat uppehållstillstånd att söka på nytt, förutsatt att de studerar.

Riksdagen röstade i dag igenom regeringens förslag om att erbjuda 9000 ensamkommande unga en ny möjlighet att få stanna i Sverige.

Förslaget som röstades igenom i riksdagen handlar i korthet om att minderåriga ensamkommande som anlänt före den 24 november 2015, och som fått eller skulle få ett beslut om utvisning, ska kunna beviljas nytt uppehållstillstånd för att de ska kunna färdigställa studier på gymnasial nivå.

Under torsdagen röstades lagförslaget från regeringen igenom i riksdagen. 166 ledamöter röstade för, och 133 emot.

Lagförlaget har debatterats flitigt under våren, och den sittande regeringen hade inte kunnat få igenom förslaget på egen hand. Först när Centerpartiet i slutet av april meddelade att de ställer sig bakom förslaget öppnades dörrarna för att den nya lagen skulle kunna bli verklighet.

– De medmänskliga konsekvenserna av att stoppa förslaget är alldeles för stora, sa Annie Lööf i samband med beskedet i april, skriver Dagens Nyheter.

LÄS MER: Annie Lööf i stor intervju: ”När de andra har vänt kappan efter vinden har vi stått upp”

Övriga allianspartier och SD har varit starkt emot det nya förslaget, och argumenten har bland annat handlat om att förslaget skickar fel signaler om svensk migrationspolitik.

Lagförslaget har också mött kritik från Migrationsverket och lagrådet.

”Lagrådet anser att gränsen här har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”, skrev Lagrådet i ett uttalande i mars.

Den nya lagen träder i kraft den 1 juli i år, och den som vill ansöka om nytt uppehållstillstånd på grund av studier måste göra det senast den 1 september.

LÄS MER: Debatt: Jag tycker asylsökande som ljuger om sin ålder ska straffas – det gör mig inte till rasist

Enligt regeringen bedöms kostnaden för den nya lagen landa på uppemot 2,9 miljarder kronor under de kommande tre åren. Samtidigt är förhoppningen att den ensamkommande som fullföljt sina studier ska kunna få ett permanent uppehållstillstånd efter studietiden, genom att etablera sig på arbetsmarknaden.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset