I dag stod det klart att förslaget om att slopa antingen sommar- eller vintertiden ska utredas vidare. "De återkommande tidsomställningarna är en fråga som uppenbarligen påverkar och engagerar många medborgare", säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L).

Diskussionen om huruvida sommar- och vintertid ska finnas eller ej har varit på tapeten under en lång tid. I dag tog EU beslutet om att frågan ska utredas ordentligt, rapporterar Aftonbladet.

En majoritet i EU-kommissionen röstade för att utreda frågan, något som EU-parlamentarikern, Cecilia Wikström (L), är mycket nöjd med.

– Hälsoriskerna som människor uppger att de lider av, djur som påverkas negativt, och att tidsomställningen inte sparar så mycket energi som det var tänkt är skäl nog att agera. Därför välkomnar jag att en resolution har antagits som uppmanar EU-kommissionen att utreda frågan snarast och presentera ett nytt EU-direktiv kring som slår fast en normaltid året om för unionen, säger Cecilia Wikström i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Här är allt du behöver veta om sommartid

Regeringen har tidigare nämnt att de har varit villiga att föra frågan vidare till EU ifall fler länder än Finland och Polen vill att det skulle utredas. En av de som varit mest aktiva när det gäller frågan om tidsomställning är Europaparlamentarikern Fredrick Federley.

– Självklart är frågan om tidsomställning inte det mest akuta politiska problemet vi behöver lösa, men jag anser att EU har en viktig roll att förenkla för människor i vardagen. Detta är ett av flera exempel där EU bestämmer och kan göra skillnad. Precis som alla andra onödiga regleringar borde denna tas bort, sa Fredrick Federley i ett pressmeddelande inför omröstningen.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om sommartid EU