Den nya, skattefinansierade tv-avgiften kommer att påverka hushåll olika, beroende på inkomst och storlek.
Den nya, skattefinansierade tv-avgiften kommer att påverka hushåll olika, beroende på inkomst och storlek.

Nu har riksdagen klubbat igenom den nya tv-avgiften. Från den 1 januari 2019 hamnar den på skatten i stället för att betalas som en avgift. Så här kommer det att fungera.

Nu är det beslutat och klart.

Från den 1 januari 2019 hamnar tv-avgiften på skattesedeln. Det innebär att alla som är över 18 år och har en beskattningsbar förvärvsinkomst kommer att betala, oavsett om denne har en tv-apparat hemma eller inte.

LÄS MER: Nils, 28, tvingas betala tv-avgift – för oanvänd box i garderoben

Skatten kommer att ligga på 1 procent av inkomsten, men med ett maxtak som innebär att ingen betalar mer än 1300 kronor per person och år. Det kan jämföras med de 2400 kronor som den med en tv-mottagare i hemmet betalar med dagens system.

– Syftet är att skapa ett långsiktigt och hållbart finansieringssystem för public service som uppfattas som legitimt av befolkningen, och upprätthåller oberoendet, sade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på en presskonferens i Rosenbad tidigare i år.

Vinnare och förlorare på nya skatten

Den nya public service-skatten kommer att påverka hushåll i olika grad, beroende på hur hushållet ser ut. En familj med två arbetande vuxna som tjänar över 13 600 kronor i månaden (maxtaket för beskattningen) kommer att landa på en årsavgift på 2600 kronor per år, vilket är 200 kronor mer än i dag.

Värre blir det för de hushåll som består av arbetande föräldrar med vuxna barn som arbetar men fortfarande bor hemma. En familj med två föräldrar och två unga vuxna kan på så vis få  betala 5200 kronor per år, eftersom skatten hamnar på varje enskild person.

LÄS MER: Roland Poirier Martinsson: Public service måste sluta konkurrera med privata aktörer

Vinstlotten i det nya systemet, rent ekonomiskt, drar den som har tv och bor ensam. Då blir kostnaden 1300 kronor per år istället för 2400 kronor.

– De som har enmanshushåll och tidigare har betalt tv-avgiften är helt klart vinnare. Säg att du ändå nått maxavgiften på 1 300, då blir det nästan halva priset. En ensamstående pensionär med lägre inkomst som betalat tv-avgiften tidigare kan dessutom få det betydligt mycket billigare, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket, till Expressen.

Den nya skatten kommer att dras månadsvis, och kommer att synas första gången på lönespecifikationen i januari.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset