De första gränskontrollerna infördes hösten 2015.
De första gränskontrollerna infördes hösten 2015.

Under torsdagen fattar regeringen beslut om att förlänga de inre gränskontrollerna. Detta på grund av ett fortsatt hot mot Sverige.

De första gränskontrollerna infördes 2015 och nu vill regeringen att de inre gränskontrollerna ska förlängas med ytterligare sex månader, rapporterar SVT. Beslutet kommer att tas under dagens regeringssammanträde.

LÄS MER: Experten mot terrormuren: ”Ovanligt med dåd i mindre städer”

Fortsatt hot

Enligt inrikesminister Mikael Damberg (S) finns det ett fortsatt hot mot landet och han menar också att kontrollen av EU:s yttre gränser inte fungerar som den ska.

– Det är färre asylsökanden i dag men det finns ett fortsatt hot mot Sverige, inte minst nu när IS kalifat har fallit, säger Mikael Damberg till SVT.

LÄS MER: Svenska gränskontroller totalsågas av EU: ”Brådskande åtgärder bör vidtas”

Fyller andra funktioner

Men det finns även andra skäl att behålla gränskontrollerna.

– Jag menar ju att den inre gränskontrollen som vi har nu också har ett brottsbekämpande inslag, vi får möjlighet att bekämpa de internationella stöldligorna som polisen menar ligger bakom en stor andel av villainbrotten och stölder av båtmotorer, säger Mikael Damberg till TT.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset