Regeringen måste snart sätta ner foten om gränskontrollerna. Nuvarande kontroller gäller till den 12 november. Arkivbild.
Regeringen måste snart sätta ner foten om gränskontrollerna. Nuvarande kontroller gäller till den 12 november. Arkivbild.

Inrikesminister Anders Ygeman utlovade ett besked om huruvida gränskontrollerna blir kvar eller inte i slutet av denna vecka. Men beslutet dröjer.

Orsaken är, enligt regeringskansliet, att regeringen inväntar ett formellt beslut i ministerrådet, alltså de 28 EU-ländernas beslutsorgan. Möjliga beslutstillfällen är till exempel på tisdag då finansministrarna möts i Bryssel eller på torsdag när handelsministrarna träffas.

Redan i förra veckan gav EU-kommissionen sitt klartecken för att förlänga gränskontrollerna i Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike och Norge ytterligare tre månader. För svensk del gäller de nuvarande gränskontrollerna till den 12 november.

I onsdags beslutade regeringen att förlänga id-kontrollerna på tåg, bussar och färjor i tre månader till. Id-kontrollerna utförs av transportbolagen och för tågresenärer till Sverige sker de framför allt på tågstationen vid Kastrups flygplats. Gränskontrollerna görs av svensk polis.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset