OSSE anser att valsedlarna inte varit tillräckligt skymda i tidigare val.
OSSE anser att valsedlarna inte varit tillräckligt skymda i tidigare val.

Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa, OSSE, ska se till att valet går rätt till. För första gången skickas nu två observatörer till Sverige.

Bland annat ska OSSE titta närmre på hur valkampanjer finansieras, skriver Ekot.

Beslutet kommer efter att OSSSE talat med politiker, media och de som organiserar valet.

LÄS MER: Så får du koll på partierna – utan att det blir ett heltidsjobb

– Det här är första gången som vi skickat några på uppdrag eller utfört någon form av observation i Sverige, säger Thomas Rymer, talesperson för OSSE till Ekot.

Valsedlar har inte varit skymda nog

Enligt Thomas Rymer har man även förstått att valsedlarna placera inte varit tillräckligt skymda i tidigare svenska val, vilket gjort att valhemligheten inte varit garanterad.

Dessutom har det inte funnits tillräckligt många valsedlar från samtliga partier, framförallt i vallokaler på glesbygden.

LÄS MER: Stor guide: Här är allt du behöver veta inför valet 2018

Redan vid valet 2010 skickades ett team från OSSE till Sverige för att se om det då fanns behov av stöd. Men det är först nu som man ansett att organisationen behövs.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om val 2018