Henrik Henzigers badrum har fått flera större och mindre fel. Bland annat är toalettpappershållaren tokigt placerad. – Den går bara att använda med halvtom rulle och mycket våld, säger han.
Henrik Henzigers badrum har fått flera större och mindre fel. Bland annat är toalettpappershållaren tokigt placerad. – Den går bara att använda med halvtom rulle och mycket våld, säger han.

Henrik beställde renovering till sitt badrum – fick livsfarlig ­golvvärme. Samtidigt drog firman ut på tiden – och saltade fakturan

Mindre än en månad skulle det ta, lovade hantverkarna. I dag, nästan två år senare, är hans badrum fortfarande inte färdigställt.
– Förutom en rad småfel är golvvärmen livsfarlig att använda. Elen är inte jordad. De tyckte att jag skulle göra det själv, säger Malmöbon Henrik Henziger. 

Redan under de första veckorna fattade han misstankar. Hantverkarna visste inte hur de skulle skära golvplattorna och Henrik fick ta reda på det åt dem. Sedan avlöste bristerna varandra.
– Kakel sattes upp fel, och bara en sådan sak som toalettpappershållaren – den går bara att använda med halvtom rulle och mycket våld. Jag fattar inte hur de tänkte när de ­monterade den intill skåpet, säger han.

Det skyddspapp han lagt i hallen tog hantverkarna bort och förstörde trägolvet genom att stänka murbruk och klampa runt. Men i stället för att dra av för felen saltades fakturan. Firman krävde nästan dubbelt så mycket som avtalat.
– Slutpriset får aldrig överskridas med mer än 15 procent, såvida det inte rör sig om till exempel tilläggsarbeten eller att något annat avtalats, säger Therese Aspegren, beredningsjurist på Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Myndigheten beslutade att byggfirman ska åtgärda bristerna, sätta ner priset och betala skadestånd till Henrik för ökade levnadskostnader. Men firman vägrar. Fallet är nu uppe i tingsrätten.

Kenneth Andersson på branschorganisationen Elektriska installatörsorganisationen bekräftar att det är farligt att golvvärmen i badrummet saknar jordfelsbrytare.
– Man kan få strömmen genom kroppen, och det är endast auktoriserade elektriker som får syssla med golvvärme, säger han.

På byggfirman i Malmö är man fåordig och vill inte kommentera mycket i ärendet. 
– Vi är underentreprenörer så det är inte vårt problem om kunden inte är nöjd, säger ägaren.

Vem är huvudentreprenör då?
– Jag vill inte kommentera det. Men det är inte vi som har ansvar för renoveringen.

Hur kan ni då debitera över 108 000 kronor?
– Det är inte relevant. Jag vill inte prata mer, jag har inte tid, säger ägaren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset